Gå til sidens hovedinnhold

- Menneskerett å røyke

Røykeforbudet i Sørum kan stride mot med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).

I en artikkel skriver fagbladet Kommunal Rapport at Levanger kommune ble for seks år siden tvunget til å skrinlegge et forbud mot røyking. Forbudet tilsvarer forbudet Sørum kommune har innført.

LES OGSÅ:- Minner om formynderstat

- Årsaken var at Fylkesmannen mente at totalforbudet brøt med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), sier rådmann Ola Stene i Levanger til Kommunal Rapport.

Totalforbud
Bladet skriver at Levanger ville forby røyking ikke bare i kommunens lokaler, men også på kommunens tomtearealer og overalt ellers hvor de ansatte måtte befinne seg i arbeidstiden. Forbudet ble vedtatt av kommunestyret, men tre representanter fra Frp klaget saken inn for Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Fylkesmannen konkluderte med at EMK gir grunnlag for å nekte kommuneansatte å røyke hvis hensikten med forbudet er å hindre passiv røyking, men ikke om forbudet har til hensikt å bedre de ansattes helse.

Da strider nemlig forbudet mot EMKs artikkel 8, som verner om privatlivets fred.

Vurderer anke
Arne-Rune Gjelsvik, Frps gruppeleder i Sørum, uttaler til Kommunal Rapport at han vil vurdere å anke forbudet inn for Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

– Frp stemte imot forslaget. Vi vil vurdere å anke forbudet hvis det viser seg at det er ulovlig, sier Gjelsvik.

Frp-politikeren sier at han ikke ser noen sammenheng mellom røyking og sykefravær. Også Alta kommune har innført totalforbud mot røyking i arbeidstiden.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken