Gå til sidens hovedinnhold

- Mer enn ti ganger verre enn eurokrisen

Obamas gjeldsberg kan gi enorm kjedereaksjon verden over.

Ingen amerikansk president har noensinne lånt så mye penger som Barack Obama. I løpet av sine fire første år som president vedtok landets folkevalgte at de trengte over 5.000 milliarder dollar, tilsvarende vel syv ganger så mye som hele det norske oljefondet.

En som tror at gjeldsoppbygningen vil fortsette er analysesjefen hos Norcap.

- Høyst sannsynlig. Obama har fått skylden, men de store gjeldsproblemene skyldes i stor grad demografiske forhold. I likhet med hele den vestlige verden er det blitt lovet for mye til gamle og syke, samtidig som det ikke har kommet nok unge arbeidstagere inn til å støtte opp under det. Pyramidespillet som er velferdssamfunnet finansiert med løpende inntekter, ikke avsetninger tatt på forhånd, er i ferd med å kollapse, sier Lars H. Mikelsen til Nettavisen NA24.

Han ser ikke for seg at landets politikere vil foreta kraftige kutt med det første.

- Nei, den opplevde smerten på velgermassen vil trolig være alt for hard siden grepene som må tas er så enormt store. Det blir ikke gjort før politikerne har armene bundet og en pistol mot tinningen, sier Mikelsen.

- Måtte si ja
Denne situasjonen har mange sett på som direkte uholdbar og de politiske fløyene i USA står steilt mot hverandre i spørsmålet om i hvor stor grad de kan fortsette å finansiere seg med nye lån.

Ved starten av nyåret vekket denne krangelen global oppmerksomhet, da den amerikanske kongressen på overtid ga sin tilslutning til Obamas budsjettplan, for å unngå at landet skulle ende i en skvis - der utgiftene automatisk hadde blitt kuttet.

- Selv de mest uinteresserte kunne neppe unngå å få med seg utviklingen i de amerikanske budsjettforhandlingene i romjulen. Mellom Disney-figurer og Hugh Grant dukket NRKs Jon Gelius til stadighet opp i tv-ruten, skriver Mikelsen i sin siste markedsrapport.

Mikelsen peker på at utfallet allerede var gitt.

- Mange ble nok bekymret over dette, men i realiteten var det liten grunn til det. Årsaken er enkel: når noen virkelig har kniven på strupen er det ingen i verden, og spesielt ikke amerikanske politikere, som med fult overlegg er villig til å stikke hull på en boble.

Spår svak vekst nå
Avtalen som politikerne ble enige om utsetter forhandlingene et par måneder, men det ble også innført noen skatteskjerpelser. En avgjørelse som kan gi negative konsekvenser.

- Med andre ord innebærer avtalen at skatteøkningene skaper enda en motvind til den økonomiske veksten i tiden som kommer. Samtidig ble eventuelt investeringer mot slutten av 2012 utsatt, i frykt for den beryktede budsjettklippen, og disse kommer neppe ned fra gjerdet før gjeldstaksspørsmålet blir løst. Dermed ser i hvert fall første kvartal ut til å bli svakt når det kommer til økonomisk vekst, er Mikelsens beskjed.

Han er imidlertid klar på at gjeldsfesten til USA ikke stopper med det første.

- Men like sikkert som at det går mot vår vil gjeldstaket bli hevet, slik det alltid har blitt gjort i tilsvarende situasjoner. Spørsmålet nå er bare hvor stor den nye gjeldsratioen blir, samt hvor lenge den vil vare?

Mikelsen peker også på noe som kan minne om en bjørnetjeneste.

- En interessant vinkling rundt selve debatten har vært at det er ren uansvarlighet å ikke komme frem til en løsning, men debatten har ikke ofret en tanke på at situasjonen som eksisterte i utgangspunktet var uansvarlig. Faktum er nettopp at et relativt balansert statsbudsjett burde være normalen, ikke motsatt. Riktignok vil et budsjettkutt være svært ubehagelig og det vil komme brått, men dog er det et skritt mot normalen.

- Minst 10 ganger eurokrisen
Han sier at det nærmest er umulig å svare på hva som er mest uansvarlig av det å ta knallharde kutt med en gang eller videreføre den nåværende uholdbare situasjonen. Men en ting er han klar på.

- Gjeldssituasjonen er nå så fremskreden at det ikke finnes noen behagelige eller enkle løsninger lenger.

Han er også sikker på at det er kreditorene som kommer til å kvele politikernes låneiver.

- Konsekvensene av dagens politikk vil vi få svar på om noen år. Det vil i likhet med hva vi har sett i Europa, ikke komme av at politikerne selv avslutter gjeldsdansen, men markedet. Resultatet av et opprør i markedet for amerikanske statsobligasjoner vil nærmest få den fryktede resesjonen i etterkant av budsjettklippen til å se ut som en fortauskant. I mellomtiden er det mulig å adressere problemet, men det vil medføre en betydelig motvind til økonomisk vekst.

Allerede i dag bruker USA enorme mengder av sine midler på å betjene gjelden.

- Siden gjelden er cirka 100 prosent av BNP, blir renten da også cirka 3 prosent. Rentekostnadene utgjør allerede cirka 10 prosent av statsbudsjettet, så en rente på 5-6 prosent vil kunne være nok til å velte hele lasset umiddelbart. Dermed blir det ekstremt vanskelig for sentralbanksjefen å få kontroll over inflasjonen hvis den først skulle øke, sier Mikelsen.

Og skulle det skje vil konsekvense bli katastrofale.

- Se for deg effekten av eurokrisen, gang den med ti, og legg til litt. Det vil utløse en enorm kjedereaksjon verden over hvor finansmarkedene faller. Sprøsmålet er hvor skal pengene gå i det korte bildet. Gull står nok høyt på listen, sier Mikelsen til Nettavisen NA24.

Mikelsens sparetips
Før det eventuelt skjer har Norcap følgende råd til de som ønsker å investere penger nå.

* Undervekt i aksjer.
* Overvekt i renter, spesielt med fokus på kreditt, men de er skeptiske til lange løpetider både for kreditter og renter.
* Undervekt i eiendom.

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021

Kommentarer til denne saken