Gå til sidens hovedinnhold

- Mer hatkriminalitet etter Obama-valg

Flere slutter seg til Ku Klux Klan og andre hatgrupper.

Etter at Barack Obama vant det amerikanske presidentvalget, har USA opplevd en økning i hatkriminalitet mot etniske minoriteter, ifølge borgerrettsgrupper.

Etter valget 4. november har det forekommet flere hundre tilfeller av trusler og overgrep motivert av rasehat, ifølge borgerrettsgruppen Southern Poverty Law Center.

De fleste av episodene har imidlertid ikke involvert vold.

Oppblomstring
Samtidig har grupper som Ku Klux Klan og Council of Conservative Citizens opplevd stor pågang fra personer som ønsker å melde seg inn etter det historiske valget av en afroamerikansk president.

Høyreekstreme grupper tjener samtidig på stigende arbeidsledighet og økonomiske nedgangstider, mener borgerrettsgruppen.

- Vi har sett en ganske dramatisk oppblomstring de siste tre til fire ukene etter den siste innspurten i valgkampen, sier Mark Potok i senteret med hovedkontor i Alabama.

- Disse episodene er rett og slett en umiddelbar refleks fra mange. Det er en gruppe hvite mennesker i Amerika som er rasende på grunn av dette.

Les også: Skolebarna roper «drep Obama»
Les også: Nekter å innse nederlaget

Økning
Ifølge amerikanske borgerrettsgrupper er det registrert en rekke tilfeller av hatkriminalitet den siste tiden, og økningen sammenlignes med angrepene mot muslimer etter 11. septemberangrepene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Blant annet er en 17-åring blitt siktet for forsettlig drap etter at en mann med ecuadoriansk bakgrunn ble stukket ned og drept på Long Island. Ytterligere seks tenåringer er innblandet i saken.

Drapet har fått sju borgerrettsgrupper til å kreve umiddelbar handling fra justisdepartementet.

I sørstatene har det også vært en rekke tilfeller av trusler og mobbing på skoler i forbindelse med presidentvalget, ifølge Potok. I New Jersey opplevde en familie som støtter Obama, å finne et utbrent kors på plenen noen dager etter valget.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken