Gå til sidens hovedinnhold

- Merk bevis for å ta utro politifolk

- Da hadde det vært et fremskritt, sier Norges ledende forsvarsadvokat, som også mener at media altfor ofte løper politiets ærend.

John Christian Elden, trolig Norges fremste forsvarsadvokat, mener politiet går altfor langt når de merker bevis for å ta utro advokater som lekker bevis.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

- Hva synes du om at politiet merker bevis for å ta utro advokater som lekker informasjon?

- Hvis man hadde begynt å gjøre det for politifolk som lekker informasjon, så hadde det kanskje vært et fremskritt. Det har de ikke gjort enda, men vi får se om det snart kommer. Det er en etterforskningsmetode som i seg selv er uholdbar, sier Elden til Nettavisen NA24.

Avlytte telefonene på Oslo politikammer?

- Er det farlig for rettsstaten?

- Jeg synes det er uholdbart på den måte at man mistenker en hel haug med personer som det ikke er grunn til å mistenke. Hvis du vet i sånne saker at det kommer masse lekkasjer fra politiet, så kan du for eksempel ikke begynne å avlytte telefonene til alle betjentene på Oslo politikammer for å finne ut hvem som eventuelt lekker. Det går ikke. Det vil alle skjønne vil være i strid med enhvers grunnleggende rettssikkerhet. Så nei, jeg liker ikke metoden, men ja, den er iverksatt, og man har i hvert fall funnet ut at veldig mange ikke lekker, sier Elden.

Det er i forbindelse med «Det Store Intervjuet» til lørdag at Elden sier dette til Nettavisen. Han snakker også åpent om at det er altfor lett å begå justismord i Norge, sammenligner Breivik-dommen med landsvikeroppgjøret og vil bli etterprøvd, at norske myndigheter oppfostrer kriminelle, samt de groteske bildene av lik han ikke klarer å kvitte seg med fra netthinnen.

Han mener også at media må være forsiktig med å løpe påtalemyndighetens ærend i forbindelse med straffesaker.

- Kan medias hardkjør være med på å avgjøre en straffesak?

- Ja, det kan det absolutt. I hvert fall i forhold til folkeoppfatningen av en sak. Ingen domstol er fri for en folkeoppfatning. Om du er dømt nord og ned, og det er en folkeoppfatning, så ryker du i domstolen, fordi dommerne leser avisen, fagdommerne leser avisen og meddommerne leser avisen. Alle danner seg et bilde av det, sier Elden.

- Så, ja, det er en åpenbar medvirkningskraft i det media skriver, noe media også må være oppmerksom på. Hvis media hadde vært flinkere til å lese Vær Varsom-plakaten, og følge grunnprinsippene om at media skal være kritisk til statsmaktene, så hadde kanskje media spilt en bedre rolle.

Løper politiets ærend

- Glem ikke at politiet og domstolene er en statsmakt som angriper enkeltborgere, men i straffesaker så har media stort sett løpt politiets ærend. De løper foran politiet, de løper med politiet, og vil presentere saken i nær sagt dårligst mulig lys på forhånd. Det er et problem, fortsetter han.

- Uansett hvor mye dommerne sier at dere må glemme det dere leser i avisene, er ikke det alltid like lett. Et eksempel hvor det var veldig fremtredende, var i Christoffer-saken i Vestfold. Her ble stefaren dømt for å ha skadet barnet til døde. Senere ble også moren ble tiltalt for medvirkning ved unnlatelse.

Elden sikter til barnemishandlingssaken mot Christoffer Kihle Gjerstad som ble drept av sin stefar kun åtte år gammel. Stefaren ble dømt til åtte års ubetinget fengsel, mens Christoffers mor ble dømt til 2,5 års fengsel, men hennes dommen er anket og er ikke rettskraftig.

- Hver eneste dag var det avisartikler hvor mormoren og masse fagpersoner var ute og uttalte seg til media. De tilpasset avisoppslagene sine, innleggene sine, kronikkene sine, til når saken skulle opp i retten, til prosedyren og så videre. Det er klart at det påvirker dommere, og det er også meningen. Og da må media stille spørsmål, bør de medvirke til en slik prosess?

LES DET BESTE AV «DET STORE INTERVJUET» 2012 HER:

Reklame

Slik får du godt internett på hytta

Kommentarer til denne saken