Gå til sidens hovedinnhold

Merkel boikotter Beijing-OL

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel dropper åpningsseremonien.

Den diplomatiske krisen mellom Kina og Vesten over Tibet er fremdeles fastlåst, og lørdag ble det klart at Tyskland blir den første stormakten som boikotter åpningsseremonien i Beijing-OL, melder The Guardian.

- Ingen boikott
Den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier bekrefter at verken han, den tyske innenriksministeren Wolfgang Schäuble med ansvar for idrett, eller Merkel vil delta på åpningsseremonien. Steinmeier benekter likevel at det er snakk om en boikott av OL.

- Dette er ikke den rette stunden å snakke om en boikott. Vi burde følge med på hvordan kinesiske myndigheter håndterer situasjonen i de neste ukene og månedene, sier Steinmeier til The Guardian.

Merkel skapte sterke reaksjoner i Kina da hun holdt private samtaler med Dalai Lama for noen måneder siden i Berlin.

Frykter rift
Polen og Tsjekkia har allerede annonsert at de vil boikotte seremonien, og Merkels avgjørelse vil legge press på Storbritannias statsminister Gordon Brown som har signalisert at han vil delta.

Den tyske boikotten kan gjøre det lettere for den franske statsministeren Nicolas Sarkozy å følge etter, men det kan føre til en rift innad i EU. Lørdag samlet EU-lederne seg for å diskutere situasjonen og finne et felles standpunkt overfor Kina.

Verdenssamfunnet har reagert kraftig på Kinas handlinger i Tibet den siste tiden. Kinesiske myndigheter har slått knallhardt ned på tibetanske demonstranter, men utenlandsk media har ikke fått dekket opptøyene fritt.

Reklame

Nå kan du chatte med United-legender før storkamper