Gå til sidens hovedinnhold

- Merkelig måte å gjøre det på

John Carew stusser over kommunikasjonen fra Kjetil Siem og Yngve Hallén.

Det utenlandske spillselskapet ComeOn har inngått en avtale med John Carew. Dermed har nå fire av de største landslagsheltene i moderne tid inngått slike avtaler til tross for at både Norges Idrettsforbund og fotballforbundet ikke ønsker det.

Thomas Myhre og John Arne Riise er ambassadører for Betsson, mens Ronny Johnsen representerer Unibet.

Da Riises avtale ble kjent, uttalte fotballpresident Yngve Hallén at «John Arne har satt seg selv på sidelinjen i norsk fotball», mens generalsekretær Kjetil Siem fulgte opp med å avlyse den planlagte markeringen av Riises 110 landskamper, som er norsk rekord.

Dette er i tråd med reaksjonene fra andre særforbund. Mats Zuccarello er utestengt fra hockeylandslaget, mens friidrettsutøveren Cathrine Larsåsen også har fått skarpe reaksjoner.

Årsaken er at Norsk Tipping gir deler av sitt overskudd til norsk idrett, og idrettsledelsen ønsker å passe på at dette overskuddet blir størst mulig.

- Trenger ikke ta hensyn til NFF
John Carew synes det er synd idretten tyr til virkemidler som trusler og utestengelser.

- Jeg synes det er en merkelig måte å gjøre det på, sier ComeOn-ambassadøren til Nettavisen.

- Det vil jo fungere på noen, for det er mange som ikke er i en posisjon hvor de ikke trenger å ta hensyn til hva Siem og de andre sier i forhold til sine egne karrierer. Jeg støtter i alle fall Larsåsen fullt ut. Hvis noen forbund sier «fy, fy», får de heller gjøre jobbene sine og sørge for finansiering til utøverne selv.

Selv er 33-åringen for tiden ikke aktiv som idrettsutøver, selv om han er aktiv på områder som eiendom, film og nå som ComeOn-ambassadør.

- Så jeg trenger ikke ta hensyn til hva fotballforbundet mener, for jeg spiller jo ikke fotball for tiden.

NFF: - Viktig at vi er tydelige
Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, ønsker ikke å kommentere Carews avtale med ComeOn. I stedet henviser han til kommunikasjonsdirektør i NFF, Svein Graff.

Til Nettavisen sier Graff at det hele tiden har vært viktig for fotballforbundet å være tydelige på hva de mener.

- Vi var krystallklare i Riise-saken og i alle slike saker, på lik linje med de andre særforbundene og idrettsforbundene. Det er nettopp fordi fellesskapet i norsk idrett er avhengig av at folk støtter opp om spillmonopolet. Dersom de største stjernene og profilene markedsfører utenlandske konkurrenter, så blir det mindre til fellesskapet i norsk idrett. I praksis så betyr det mindre til ballbinger, kunstgressbaner og andre anlegg, sier Graff til Nettavisen.

- Derfor er det helt bevisst at vi er så tydelige. Det er for å gi et klart signal til de yngste utøverne som har etablerte norske idrettsprofiler som forbilder. Vi ønsker å være tydelige på hva vi tenker rundt det spørsmålet, sier Graff.

Vil ikke kontakte Carew
Carew er klar over at avtalen med ComeOn er kontroversiell i idrettskretsen. Han regner med å få kjeft.

- Det er bare sånn det er. Folk skal mene litt. Det er noen som synes at jeg ikke skal gjøre det, men jeg spiller ikke på landslaget og spiller ikke engang fotball nå. For meg er dette en jobb, sier Carew til Nettavisen.

Graff sier at Norges Fotballforbund ikke har noen planer om å kontakte Carew.

- John Carew er per dags dato ikke en aktiv fotballspiller, så det får ikke noen direkte konsekvenser for ham. Men vi har vært tydelige og påpekt på generelt grunnlag at hvis du er landslagsspiller, så er ikke det forenlig med å profilere utenlandske spillselskap. Det gjelder i denne saken, som i alle andre, sier Graff.

- Carew er ikke en aktiv fotballspiller og mener derfor at han står friere enn aktive spillere. På generelt grunnlag, så kan jeg forstå den tankegangen. Det han glemmer, er at han er en profil og et markant forbilde for veldig mange. Han sender et sterkt signal når han gjør det han gjør, forklarer Graff.

- Erkjenner at vi kunne vært tydeligere
Fotballforbundet jobber nå videre for at andre landslagsspillere ikke skal la seg friste av lignende tilbud.

- Uavhengig av sakene med John Arne Riise, Ronny Johnson og Thomas Myhre, så er verdigrunnlag noe vi er veldig opptatt av i utdanningen av landslagsspillerne. For over et år siden startet vi et prosjekt som heter «jeg spiller for Norge». Prosjektet implementeres i alle aldersbestemte landslag. Det blir en del av Norges Fotballforbunds utdanning av landslagsspillere. Det handler om mer enn bare prestasjonene på banen. Det handler om grunnverdier. Vi ønsker at spillerne skal få en forståelse for dette og vi ønsker at de skal benytte seg av det, sier Graff.

- Vi forteller spillerne hvorfor vi er så tydelige, og hvilke konsekvenser det får hvis man tenker annerledes og utfordrer dagens ordning, sier Graff.

Kommunikasjonsdirektøren erkjenner at forbundet kunne vært tydeligere på «verdigrunnlaget» tidligere.

- Å spille på det norske landslaget handler om mye mer enn bare fotball. Verdigrunnlaget har vi alltid vært opptatt av, og dette har vært kommunisert gjennom landslagsskolen tidligere. Men vi må bli flinkere og tydeligere i fremtiden. Det erkjenner vi, sier Graff.

- Vi har sett at dette er en utvikling som kunne komme. Men det har ikke vært en problemstilling før relativt nylig. Vi har sakene med Carew, Riise og Johnsen, som du referer til. Det er relativt ferske saker. Samtidig er vi selvkritiske på at når det nå skjer, så ser vi at vi skulle ha vært enda tydeligere på hvorfor vi er opptatt av å verne disse verdiene. Der kunne vi helt klart ha gjort en enda bedre jobb, erkjenner Graff.

Reklame

Vann plenen og potteplantene automatisk mens du er på ferie

Kommentarer til denne saken