Linnea og Lucas var de mest brukte fornavn i 2008, melder SSB.

Det betyr at trenden med bibelske guttenavn og jentenavn som slutter på a, holder seg.

Blomsternavn
Norges mest populære jentenavn i 2008 var Linnea - oppfra 12. plass i 2007. Navnet Linnea kommer fra Sverige og er knyttet til blomsten «linnea», som er kalt opp etter den svenske botanikeren Carl von Linné. Linnea har vært svært populært i Sverige i en stund, med 5. plass i 2002 som topp.

Det meste populære guttenavnet i 2008 var Lukas/Lucas. Navnet kommer fra det latinske Lucanos og betyr «Lys» eller «Mann fra Lucania». Ellers er forrige toppnavn, Mathias, på 2. plass og Markus stødig på 3. Emil fortsetter opp og er nå på 4. plass. Kristian/Christian som nå ligger på 5. plass, har ligget på 10-på-topp siden 1974. Navnet Oliver hopper ti plasser, til 8. plass, rett foran Tobias.

Lucas var det mest brukte guttenavnet i Sverige både i 2006 og i 2008.

Emma er nummer to, og forrige års toppnavn, Sara, er nummer tre.

Råd til foreldre
Språkprofessor Finn-Erik Vinje er ikke særlig begeistret over navnene som topper listene:

- Mitt råd til foreldre er å velge slitesterke, nøytrale navn - og ikke å kaste seg på noen motebølge, sier Vinje til Nettavisen.

Vinje fikk ekstra oppmerksomhet for sin blogg som sterkt kritiserer navnevalgene til Märtha Louise og Ari Behn, som døpte yngstedatteren Emma Tallulah i forrige uke.

Les også: Ari i ny krangel

Fornøyd med egne valg
- Poenget mitt var at det er viktig for kongehuset å verne om gode, nasjonale navn. Foreldre generelt må få kalde navnene hva pokker de vil, men navnene bør ha en enkel skrivemåte og uttale, råder Vinje.

- Hva heter dine barn og barnebarn, da?

- Barna mine heter Vetle og Guri, og jeg har ikke angret på de valgene. Barnebarna mine heter Tora, Sigrid. Harald, Sverre, Vegard - helt uten min påvirkning, men like fullt navn jeg liker godt, sier Vinje.

Ti på topp, jenter:
1. Linnea

2. Emma

3. Sara

4. Thea

5. Nora

6. Ida

7. Sofie

8. Ingrid

9. Leah

10. Julie

Ti på topp, gutter:
1.Lucas

2. Mathias

3. Markus

4. Emil

5. Kristian

6. Jonas

7. Magnus

8. Oliver

9. Tobias

10. Alexander

2007
2007 var heller ikke året med store endringer i navnetoppen, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Les mer: De mest populære navnene i 2007