Gå til sidens hovedinnhold

- Meteoritten landa i skauen vår!

Like etter klokka 20.30 torsdag fløy en ildkule over himmelen i Sør-Norge, fulgt av et drønn.

«Vi så en meteor over Bjoneroa. Den landa i skauen vår!», heter det i tipset fra Bjoneroa i Gran kommune på Hadeland.

Avisa Hadeland mottok dette tipset ved 21.40-tida torsdag kveld.

Politiet i Nordre Buskerud melder i sin logg at de mottok melding litt før klokka 21 om tilsvarende.

- Det innkom telefon fra person, som kunne fortelle at han hadde observert en ildkule med hale på himmelen, skriver politioverbetjent Lars Kristian Evensen i politiloggen. I følge innringeren var det et kraftig lys med etterfølgende meget kraftig smell.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard var blant dem som observerte fenomenet.

- Undertegnede og familie observerte den fra Hadeland. Ildkulen gikk i oppløsning nesten som en nyttårsrakett og biter drysset ned mens de sluknet. Ildkulen var så lyssterk at terrenget ble helt opplyst, skriver han i en e-post til NTB.

På sin blogg Bang i rommet skriver Ødegaard dette om hendelsen:

- I kveld (1. mars) ca. kl 20.39 gikk det en svært kraftig ildkule over Sør-Norge. Undertegnede og familie observerte den fra Hadeland. Ildkulen gikk i oppløsning nesten som en nyttårsrakett og biter drysset ned mens de sluknet. Halvannet minutt senere kom et markant smell. En lang rekke observasjoner har kommet inn og flere er ønsket for om mulig å finne sted for meteorittfall. Ildkulen er sett over nesten hele Sør-Norge, fra Trondheim i nord til Kristiansand i sør og Bergen i vest.

- Det var også en svakere ildkule ca. en time tidligere. Denne har blitt rapportert av en del personer på Østlandet. Smell fra ildkulen kl. 20.37 ble hørt fra blant annet Hadeland, Bjoneroa, Oslo, skriver Ødegaard videre.

Ødegaard forklarer i bloggen at eventuelle meteoritter som regel vil være helt svarte på hele eller deler av overflaten.

VIDEO: Her er ildkula sett fra Oslo torsdag kveld. Opptaket ble lastet opp på YouTube.

HTML EMBED
Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken