Gå til sidens hovedinnhold

- Meteoritten var 15 meter bred

950 mennesker ble skadd da meteorregn skapte en trykkbølge som rammet byen Tsjeljabinsk i Russland.

(Nettavisen/NTB): Meteorittregnet falt over et område i Uralfjellene fredag morgen. Guvernøren i Tsjeljabinsk, Mikhail Yurevich, sier til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti at 950 mennesker ble skadd av trykkbølgen som ble forårsaket av et meteorittnedslag. To tredeler av de skadde er påført mindre kuttskader fra splintret glass. I Tsjeljabinsk har 758 innbyggere mottatt legebehandling, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Dette er et veldig stort objekt som har kommet inn i atmosfæren, og delvis brent opp og kommet inn med stor energi, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen.

- Det som har forårsaket skader, er ikke selve ildkulen og meteorittregnet, men derimot trykkbølgen, altså overlydsbølgen som dannes fordi den beveger seg fortere enn lydens hastighet. Så dette har sprengt ut vinduer, sier han.

Flere meteorsteiner falt ned i en innsjø like utenfor Tsjeljabinsk, men ingen skal ha truffet selve millionbyen.

Romsøppel
En rekke filmopptak av hendelsen er lagt ut på internett, blant annet på YouTube. Mest sannsynlig er det en meteoritt på størrelse med et kjøleskap, ifølge Røed Ødegaard. Men han utelukker ikke at det kan være noe annet.

- Jeg har sett dette objektet på video, og det er en mulighet for at det er romsøppel som er utbrukt, sier Røed Ødegaard.

- Hvorfor tror du det kan være romsøppel?

- Det er rett og slett den lave hastigheten. Satellitter har en hastighet på 28.000 kilometer i timen i bane rundt jorden, mens meteoritter kommer inn i høyere hastighet, gjerne opp mot 100.000 kilometer i timen, sier Røed Ødegaard.

- En meteoritt bruker tre til fem sekunder gjennom atmosfæren, mens denne ildkulen kunne man se i opp til 15 sekunder.

Fredag kveld bekrefter imidlertid NASA at det var en meteoritt som hadde en størrelse på 15 meter før den traff jordens atmosfære.

Faller ned ukontrollert
- Hvor mye romsøppel er det egentlig i bane rundt jorden?

- Det er mange tusen biter, og de fleste satellitter som er brukt ferdig, skal ned igjen gjennom atmosfæren. Det skjer som regel på en kontrollert måte, og den styres ned hvor det ikke er mennesker. Men noen ganger klarer man ikke det, og da faller den ned ukontrollert. Det er mange eksempler på at det har falt ned i ubebodde områder. Det skjedde med både Mir og SkyLab, sier Røed Ødegaard.

- Men jeg har ikke sett noen andre diskutere dette, så jag tar forbehold. Mest sannsynlig så er det en meteorittstein, understreker han.

- Bør vi være bekymret for å bli truffet av en meteoritt?

- Nei, slettes ikke. Det er veldig liten sannsynlighet for å få noe i hodet. I fjor var det en meteoritt som traff et tak i Oslo, og det samme skjedde i Moss i 2006. Men det er svært sjelden at det skjer, sier Røed Ødegaard.

Kraftig lysglimt
Sergej Hametov, som bor i byen Tsjeljabinsk, sier det brøt ut panikk blant mange av byens innbyggere.

- Vi så et kraftig lysglimt og hørte deretter øredøvende smell. Folk ante ikke hva som skjedde, forteller han til AFP.

Han sier folk løp ut av bygninger for å sjekke hva som skjedde og for å passe på hverandre og hjelpe skadde.

- Folk trodde det hadde brutt ut krig, sier et annet øyenvitne til nyhetsbyrået Interfax. Andre igjen trodde et fly hadde styrtet.

- Noe eksploderte i luften og landet deretter på bakken, og det lå svart røyk over byen, fortsetter øyenvitnet.

HTML EMBED
HTML EMBED
Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken