Gå til sidens hovedinnhold

Meteorittstoff kan spare strøm

Nytt materiale kan redusere strømforbruket med ti prosent

Oslo (ANB): Norge kan dermed spare like mye strøm som hele forbruket i Hordaland, skriver forskningsmagasinet Apollon.

Forutsetningene er at både industrien og alle forbrukere bytter ut noen enkle elektroniske komponenter i alle elektriske apparater; slik som i brødristere, mobilladere, oppvaskmaskiner, datamaskiner og luftkjøleanlegg.

Enkel forklaring
Dagens elektroniske komponenter er laget av silisium. Det fører til at ti til femten prosent av all energien forsvinner i form av varmetap. Problemet kan unngås hvis de elektroniske komponentene isteden lages av silisiumkarbid.

- Silisiumkarbid vil derfor bli en viktig del av hverdagen til oss alle, uten at vi nødvendigvis legger merke til det, sier stipendiat Lars Løvlie ved Senter for materialvitenskap og nanoteknologi på Universitetet i Oslo til Apollon.

Stor betydning
En strømreduksjon på ti prosent høres kanskje ikke så mye ut, men bare i Norge tilsvarer det altså hele strømforbruket i Hordaland - eller mer enn to Alta-kraftverk.

- Hvis svenskene hadde gått over til silisiumkarbid, kunne de lagt ned hele Oskarshamns kjernekraftverk, forteller professor Bengt Svensson på Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Kjøpe seg tid
De to forskerne vil nødig uttale seg om vi kunne ha sluppet unna monstermaster med den nye teknologien, men de mener myndighetene kunne kjøpt seg tid, fram til sjøkabelteknologien kanskje er moden om noen år.

Bengt Svensson påpeker at verken Statnett eller myndighetene har tatt hensyn til den nye teknologien i sine prognoser.

- Myndighetene vet om teknologien, men er foreløpig bare med som observatører. Norge har gjort lite. Sverige har gjort mer. Tyskland og Japan er virkelig på hogget, sier han og legger til at den nye teknologien trolig vil være fullt utviklet om tre til ti år.

Mange fordeler
Det er mange fordeler med silisiumkarbid.

- Materialet tåler høyere temperatur, høyere spenning og høyere frekvens enn silisium. Materialet er dessuten spesielt hardført. Silisium er ikke spesielt robust, selv om det er billig og lett å få tak i, sier Lars Løvlie.

I motsetning til silisium, fins ikke silisiumkarbid i naturlig form. Det eneste unntaket er i meteoritter. Silisiumkarbid må derfor framstilles syntetisk. Det er vanskelig, fordi det ikke er mulig å varme opp silisiumkarbid til flytende masse.

Silisiumkarbid er så hardt at det bare kan skjæres opp med diamantsag. Silisiumkarbid er, etter diamant, et av verdens hardeste stoffer. Det er derfor brukt som slipemiddel de siste hundre år. Silisiumkarbid brukes også i bremseskiver i dyre biler. (ANB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken