Gå til sidens hovedinnhold

Mette-Marit bommet med champagnen

Kronprinsesse Mette-Marit trengte to forsøk på å knuse champagneflasken mot den nye redningsskøyta med navn "Harald V".

- Jeg døper deg "Harald V". Måtte hell og lykke følge deg og ditt mannskap langs den norske kyst, sa kronprinsessen før hun klippet det røde båndet som holdt champagneflasken, melder NTB.

Men flasken var like hel etter å ha truffet skutesiden, og dermed måtte en lattermild gudmor klippe båndet på nytt. Og først da ble redningsskøyta døpt.

Tredje kongelige gudmor

Kronprinsessen er Redningsselskapets tredje kongelige gudmor. Prinsesse Astrid døpte i 1958 RS "Haakon VII", som nå blir erstattet av "Harald V", og daværende kronprinsesse Sonja døpte RS " Olav V"i 1982.

Et moderne smykkesett i gull med edle stener, bestående av halskjede, armbånd og ørepynt, var Redningsselskapets dåpsgave til gudmoren, kronprinsesse Mette-Marit.

150 gjester

Vel 150 gjester var ifølge NTB til stede da kronprinsesse Mette-Marit døpte Redningsselskapets nyeste skøyte ved Sjøfartsmuseet på Bygdøy søndag ettermiddag.

Kong Harald, som er Redningsselskapets høye beskytter, skulle ha vært til stede da båten med hans navn ble døpt, men måtte melde avbud på grunn av sykdom. I stedet var det kronprinsregenten som på vegne av sin far ledsaget kronprinsessen ved dåpsseremonien.

Etter dåpsseremonien ble kronprinsparet vist rundt på den nye båten og deretter deltok de i en mottakelse inne på museet.

Innsamlingsaksjon

I helgen var det også innsamlingsaksjon i forbindelse med Redningsselskapet og TV 2s nasjonale dugnad "Vi redder liv". Pengene skal blant annet skal fullfinansiere "folkerederiets" nye båt " Harald V".

Rundt 30.000 bøssebærere var søndag ute med sine innsamlingsbøsser, men det endelige resultatet herfra blir trolig ikke klart før i begynnelsen av uka.

- Overkant av 30 millioner

Ved 23.30-tiden søndag var 14,7 millioner kroner talt opp.

- Vi har som mål å få inn 46 millioner kroner, men mye tyder på at vi kommer til å ende opp på i overkant av 30 millioner, sier opptellingskoordinator Ernst Larsen i Redningsselskapet til TV 2 Nettavisen.

- Vi har talt opp 14,7 millioner, og da er 150 kommuner talt opp. Vi har 280 kommuner igjen å telle, sier Larsen.

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) ga på vegne av regjeringen 2 millioner kroner til aksjonen.

Stiftet i 1891

Redningsselskapet ble stiftet i 1891. Gjennom 112 års drift er mer enn 6.000 mennesker reddet på sjøen og 120.000 fartøyer har fått assistanse. Bare i år har redningsskøytene reddet 42 liv og berget 78 fartøyer.

Selskapets fremste formål er å redde liv og berge verdier på sjøen, i tillegg til ulykkesforebyggende arbeid.

Redningsskøyte nummer 126 "Harald V" er i Fosen-klassen og bygget ved Båtservice i Mandal. Den er 22,5 meter lang, har 4.000 hestekrefter og en slepekraft på rundt 20 tonn, altså mer enn sterk nok til å slepe en av Hurtigrutens skip, og har en toppfart på 25 knop.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller