Volden tilknyttet narkotikaindustrien i Mexico koster over 3000 menneskeliv årlig. Nå ønsker president Felipe Calderon å legalisere besittelse av mindre mengder narkotika for å frigjøre ressurser til å stanse større salg og smugling av de forbudte stoffene.

Calderon fremmet forslaget for Regjeringen i Mexico torsdag.

Psykisk og medisinsk behandling
- Vi ønsker ikke å behandle avhengige som kriminelle, men heller som syke personer, og gi dem psykisk og medisinsk behandling, sier leder for Senatets justiskomité, Alejandro Gonzalez.

Calderons plan innebærer at besittelse av opp til 2 gram marihuana eller opium, en halv gram kokain, 50 milligram heroin, eller 40 milligram metaamfetamin ikke skal være straffbart.

Planen skal også gi muligheten til å stille doplangere for en lokal rett, framfor føderal som er praksis per i dag.

Les også: Beslagla 150 mill. i cash

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skal frigjøre politiressurser
Et viktig mål med legaliseringen er å frigjøre politiressurser til å jakte på storhaiene i den enorme narkotikaindustrien i landet. Det er imidlertid ventet at planen vil møte motstand i det konservative Mexico, så vel som i USA.

I en annen henvendelse til Senatet anmoder president Calderon om å gjøre drastiske tiltak innad i politiet, som i stor grad er korrupt.

Calderon mener dårlig opplæring og koordinasjon mellom forskjellige politistyrker hindrer bekjempelsen av volden og kriminaliteten tilknyttet narkoindustrien.

Analytikere har anslått at så mye som halvparten av alle politimenn i Mexico kan være på lønningslista til narkoindustrien.

Over 3000 personer blir drept i Mexico hvert år som følge av volden i narkokartellene.