Gå til sidens hovedinnhold

Michael Moore etterforskes

Den polemiske dokumentaristen Michael Moore har igjen havnet i trøbbel. Denne gangen for en ny dokumentar innspilt på Cuba.

Den amerikanske finansdepartementet etterforsker om Oscar-vinneren Michael Moore har brutt den offisielle amerikanske boikotten mot sosialistiske Cuba.

Moore skal ha reist til Cuba med ti personer ansatt i det amerikanske helsesystemet, som bistod i nødssituasjonen utløst av terrorattentatet i New York den 11. september 2001, skriver spanske El País.

Dokumentaren «Sicko» er fortsatt i startfasen, men polemikken har ikke latt vente på seg. Ifølge El País anklager amerikanske Moore for å ha brudd forbudet mot kommersiell handel med Cuba ved å reise til den karibiske øya med et filmteam og flere amerikanske statsborgere.

«Sicko» handler, ifølge El País, om den omstridige helsesystemet i USA, som skiller godt de offentlige tjenester fra de private. Samtidig om helsetilstanden til de amerikanske arbeidstakere som reddet mange liv i New York etter 11, september. Etterforskningen av saken startet 2. mai.

En scene fra dokumentaren som ble vist på amerikansk tv viser en kvinne som, etter en bilulykke, blir nektet hjelp for hun ikke hadde helseforsikring.

Sendte en kopi ut av USA
Michael Moore skal ha sendt en kopi av den uferdige dokumentaren til et trygt sted utenfor USAs grenser etter å ha blitt innformert om etterforskningen fra finansdepartementet, ifølge personer som står nært Moore.

De juridiske konsekvenser av å trampe på forbudet mot økonomisk handel med Cuba (som opplever boikottet siden 1962) er uklare i det amerikanske rettsystemet. Men et baseballteamet New York Yakees måtte i 2003 betale 75.000 dollar (rundt 450.000 kroner) for å ha kjøpt spillere og gitt økonomisk støttet til den sporten på Cuba.

Mange konservative politikere i USA gleder seg akkurat ikke til den nye dokumentaren. Republikanske Fred Thompson sa til El País at han ikke har noen forventninger om å se sannheten om Cuba på en dokumentar laget av Moore.

- Jeg forsvarer Moores rett til å drive med det han gjør. Men hans talent for å si smarte usannheter er allerede godt dokumentert, sa Thompson.

Michael Moore skapt mye debatt i USA gjennom sine dokumentarer «Fahrenheit 9/11» om 11. september og «Bowling for Columbine», om den amerikanske grunnlovens rett til å eie våpen.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken