Gå til sidens hovedinnhold

Michelin-stjerner til fire norske restauranter

Men Danmark og Sverige knuser oss.

OSLO: Torsdag kom Michelin-guiden for 2015, og Oslo beholder sine stjerner.

Ingen nye byer får stjerner, på tross av at det samtidig ble lansert en egen nordisk guide fra Michelin.

Fra før hadde fire Oslo-restauranter Michelin-stjerner, Maaemo med to, og én til hver av Fauna, Ylajali og Statholdergaarden - alle disse beholder sine stjerner.

Imidlertid har det i tiden forut for tildelingen vært spekulert i om flere byer skulle få nye stjerner.

For nytt av året er nordisk versjon av Michelin-guiden. En rekke skandinaviske kokker og restauranter har de siste årene hevdet seg i verdenstoppen.

Sverige og Danmark knuser Norge
I den første utgaven av «Michelin Guide Nordic Cities 2015» kommer imidlertid to nye skandianviske byer med; Malmø og Århus.

I begge byene får tre restauranter en ny stjerne.

To nye skandinaviske restauranter får to stjerner, det gjelder Oaxen Krog i Stockholm og a|o|c i København. Dette innebærer at Stockholm og København nå har tre restauranter med to stjerner hver.

- Vi er svært glade for å kunne tilby våre lesere anbefalinger for restauranter og hotell i disse to nytilkomne byene. Den nye bølgen i det skandinaviske kjøkkenet har virkelig hevet listen i denne delen av verden. Århus tilbyr en variert gastronomi, mens den herlig frodige regionen Skåne legger et hav av råvarer av høyeste kvalitet for Malmøs dørstokk, sier Rebecca Burr, redaktør for Michelin Guide Nordic Cities 2015.

Det betyr at Sverige og Danmark nå totalt har 21 stjerner hver, mot Norges fem.

Sjekk oversikt over alle de nordiske stjernerestaurantene lenger ned i saken.

Færre med bib gourmand
Lille B mister sin bib gourman - altså utmerkelsen for god mat til en rimelig penge.

I guiden for 2015 er det kun Restaurant Eik og Oro Bar & Grill som får denne. I 2014 fikk også Lille B bib gourmand, mens året før fikk også

I løpet av året vil også Oslo miste en av sine stjerner når Even Ramsvik stenger dørene på Ylajali. Restauranten, som fikk stjerne for første gang i fjor, skal legge ned i desember.

Imidlertid planlegger sjefskokk Even Ramsvik å åpne på nytt med det han omtaler som de samme verdiene til Ylajali et annet sted.

Dette er de norske stjernerestauranten
Maaemo var den første restauranten i Norden som fikk to stjerner på første forsøk. Kun 10 måneder etter at restauranten åpnet på Grønland i Oslo fikk den sine stjerner i 2012, og har siden beholdt dem.

Maaemo, som er finsk for «moder jord», drives av Esben Holmboe Bang og Pontus Dahlström, serverer nordisk, kortreist mat. Her har det blant annet blitt servert urter fra grøftekanter i Oslo og brygg fra de mest avsidesliggende danske garasjebryggerier.

Også Fauna, som drives av Bjørn Svensson, drives med nordiske råvarer. Svensson, som tidligere har jobbet ved spanske El Buli, hadde også Michelin-stjerne på Restaurant Oscarsgate, som ble lagt ned.

Statholdergaarden er en mer tradisjonell restaurant, som sverger til det franske kjøkkenet, drevet av Bent Stiansen.

I tillegg altså Ylajali, for øvrig oppkalt etter drømmekvinnen i romanen Sult av Knut hamsun. Også Ylajali holder seg til det nordiske kjøkkenet.

Les også: Herpet løvene til Ringnes for 100.000 i fylla

Maaemo: - Fantastisk
På Maaemo var stemningen god torsdag formiddag.

- Fantastisk. Vi er kjempeglade. Vi jobber hardt hele tiden for å bli bedre og utvikle oss selv. Å være eneste med to stjerner er kjempebra, sier Maaemos kjøkkensjef Espen Holmboe Bang til VG.

Norske Maaemo hadde håpet på tre stjerner i år, men fortsatt er det ingen restauranter i Norden med toppstatus.

- Det har vært hype i mediene om tre stjerner, men bare i mediene, sier Maaemos kjøkkensjef som forteller at stemningen var veldig god inne i restaurantlokalet da stjernefordelingen ble kjent.

- Vi kan bare snakke for oss selv, men det er mye jobb. I kveld er det vanlig service. Men vi tar et glass champagne etterpå, sier han.

Kritisk til Michelin
Imidlertid har flere kritiske røster hevdet at restauranter utenfor hovedstedene ikke er blitt oppdaget, fordi Michelin-guidens inspektører kun besøker restauranter i de store byene i Skandinavia.

Med den nye nordiske guiden skal dette nå tas på alvor, og det forsøkes nå på å løfte den nordiske matkulturen.

- De nordiske landene har en uvanlig rik matkultur og et bredt sortiment av lokale råvarer som sammen med en unik matlagingsstil kombinerer kvalitet og kompetanse. Med et variert utvalg av restauranter i regionen kan vi via Bib Gourmand og stjernemerkete restauranter tilby våre lesere en variert gastronomi uansett budsjett, smak eller ønsker. Det finnes også potensial for å legge til nye byer i den nye, nordiske guiden i fremtiden, sa Michael Ellis, Direktør for Guide Michelin, i en pressemelding da nyheten om den nordiske guiden ble kjent for ett år siden.

Dette er restaurantene med stjerner i Skandinavia:

NORGE:

2 stjerner i Oslo: Maaemo
1 stjerne i Oslo: Ylajali, Fauna og Statholdergaarden
Bib Gourmand i Oslo: Restaurant Eik og Oro Bar & Grill

SVERIGE:

2 stjerner i Stockholm: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, og Oaxen Krog (Ny).
1 stjerne i Stockholm: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakllaren og Volt (Ny).
1 stjerne i Gøteborg: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka (Ny) og SK Mat & Människor (Ny).
1 stjerne Malmø (Ny): Ambiance à Vindåkra (Ny), Bloom in the Park (Ny) og Vollmers (Ny).
Bib Gourmand Stockholm: Brasserie Bobonne, Den Gyldene Freden, EAT, Oaxen Slip, Proviant, Rolfs Kök, Ulla Winbladh og Lilla Ego (Ny).
Bib Gourmand i Gøteborg: Familjen.
Bib Gourmand i Malmø (Ny): Bastard (Ny) og Sture (Ny).

DANMARK:

2 stjerner i København : Noma, Geranium og a|o|c (Ny).
1 stjerne i København: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Grønbech and Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Marchal, Relæ, Søllerød Kro og Studio at the Standard.
1 stjerne i Århus (Ny): Frederikshøj (Ny), Gastromé (Ny) og Substans (Ny).
Bib Gourmand i København: L’Altro, Bror, Enomania, Famo, Frederiks Have, Kødbyens Fiskebar, Marv & Ben, Mêlée, Pluto og Rebel.
Bib Gourmand i Århus (Ny): Hærværk (Ny) og Pondus (Ny).

FINLAND:

1 stjerne i Helsinki: Ask, Chef & Sommelier, Demo, Luomo og Olo.
Bib Gourmand i Helsinki: Boulevard Social, Emo, Farang, Gaijin og Pure Bistro.

Les også: Disse kommer til å koste flesk