Gå til sidens hovedinnhold

Mildt høstvær i sikte

Lavtrykk, bygevær og fallende temperaturer over hele landet.

- Det blir stort sett gråere og våtere over hele Norge mandag, og dette ser ut til å bli værtypen for hele den kommende uka, sier Beathe Tveita, vakthavende meteorolog hos Storm Weather Center.

Sjekk været hos deg her

I løpet av søndag trekker et høytrykk fra Tyskland inn over Sverige, men det gjør seg først gjeldende lengst øst i landet vårt, og etter hvert på hele Øst-landet og Sørlandet.

Lavtrykksfront fra vest
Samtidig ligger det lavtrykk vest for Irland, og en front i Nordsjøen treffer Vestlandet i løpet av dagen. Dermed blir det regn utover kvelden, natten og morgendagen for de lengst vest. Bygeværet dekker etter hvert hele Sør-Norge mandag, men som vanlig har det verste regnet tømt seg over Vestlandet – det blir endatil muligheter for litt sol i de østlige områdene.

Regnet holder stand nord på Vestlandet og over Møre og Romsdal. Utover mandag ettermiddag dabber det heldigvis av. Videre nordover ventes det om ganske bra mandagsvær fra nord for Trondhjemsfjorden og nordover til Vestfjorden, mens det skyer til over trøndelagsområdet.

Best i Nordland
Generelt bra vær er underveis til Nordland, og her skinner sola store deler av mandagen. Lofoten og Vesterålen kan oppleve enkelte byger på morgenen, og det samme gjelder for Troms, men her blir været bedre utover dagen. En lavtrykksfront ved finnmarkskysten gir forventninger om skyet vær og spredt regn i hele vårt nordligste fylke.

Det blir rolige vindforhold over stort sett hele landet, men stiv kuling i sørlig retning på kysten av Vestlandet den første delen av dagen. Det blir ingen nevneverdige temperaturendringer.

Små solgløtt
Når det gjelder resten av uken svekkes høytrykket fra Tyskland etter hvert som det nærmer seg oss, og været holder seg for det meste stabilt i sør og øst de kommende dagene. Men lavtrykket som henger over de britiske øyene flytter seg utover i uken innover mot Sør og Midt-Norge, noe som gir usikre prognoser for slutten av uken, men det ser ut til å fortsette med periodevis regn- og bygevær for hele Sør-Norge og Midt-Norge.

- Det gjelder å utnytte seg av små de solgløttene innimellom lavtrykkene, for det blir korte opphold med sol, sier meteorologen.

Temperaturfall
For Nord-Norge sin del blir det ikke så verst tirsdag og onsdag, men så er det disse frontene som beveger seg nordover og gir litt mer regn. Særlig i Finnmark blir det vind fra nordvest, overskyet og regn. Det ventes noe bedre forhold i Troms og Nordland: Noe sol her og der, særlig i ytre strøk.

Temperaturen faller noe, men vil ligge på mellom 15 og 20 pluss for hele landet, selv om det enkelte plasser kan det bli noe varmere.

Kommentarer til denne saken