Gå til sidens hovedinnhold

Militær-eksperter til Darfur

FN har besluttet å sende105 militæreksperter til Darfur-regionen i Vest-Sudan for å bistå styrken til den afrikanske union (AU).

FN håper å få utplassert 105 militæreksperter i løpet av noen få uker med hensikt å bistå AU-styrken med teknisk støtte innenfor kommunikasjon og transport, melder nyhetsbyrået AFP.

Ja til eksperter
Sudans regjering har ifølge den sudanske ambassadøren i Norge gitt FN tillatelse til å utplassere ekspertene i området.

- Sudans regjering ønsker disse ekspertene velkommen slik at de kan støtte AU-styrkene. Men dette har ingen ting å gjøre med FN-resolusjonen 1706, som innebærer utplassering av FN-soldater, sier den sudanske ambassadøren i Norge, Mohammed Ali El-Tom, til Nettavisen.

Forrige uke utvidet den afrikanske union sin fredsbevarende styrke i Darfur i Sudan med 4.000 soldater og politifolk. AU har forlenget operasjonen ut året og har til sammen 11.000 soldater og politifolk i regionen.

Dårlig utstyr
Problemet var at AU hadde verken utstyr eller penger til å opprettholde den store fredsstyrken i regionen. Men nå har Den arabiske liga besluttet å finansiere AU-styrkene med 150 millioner dollar, og EU bistår med 70 millioner dollar, noe som betyr at styrken kan bli i Darfur.

Nei til FN-soldater
Sudans regjering har tatt avstand fra FN-resolusjon 1706, som innebærer utplassering av 17.000 FN-soldater og 3300 politifolk i Darfur. Opposisjonslederen i Sudan, Al-Sadek Al-Mahdi, sier at de støtter FN-resolusjonen om å utplassere FN-styrker i Darfur-regionen dersom soldatene kommer fra muslimske, afrikanske og skandinaviske land.

Til tross for motviljen fortsetter verdenssamfunnet å presse Sudan til å godta at en fredsbevarende FN-styrke erstatter AU-styrken.

Krise
Ifølge FN har 200.000 mennesker mistet livet som en følge av krisen i Darfur, og mer enn 2.5 millioner mennesker er drevet på flukt. I tillegg har 3.5 millioner mennesker behov for humanitær hjelp.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter