Den borgerlige alliansen vant valget i Sverige og er klar til å regjere i fire nye år, men de oppnår ikke flertall alene. Natt til mandag rettet statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna en henvendelse til Miljöpartiets leder.

- Jeg håper på god respons fra dem, uttalte Reinfeldt.

Les også: - Kommer aldri til å samarbeide med Sverigedemokraterna

Det innvandrerfiendtlige Sverigedemokraterna, som alle de andre partiene ser på som uspiselige, fikk en oppslutning på 5,7 prosent. Spørsmålet er om Reinfeldt og hans allianse klarer å hindre at dette partiet får innflytelse.

Riksdagsvalget i Sverige

Alliansen, regjeringskoalisjonen, fikk en oppslutning på 49,3 prosent, mens Rödgröna fikk en oppslutning på 43,7 prosent.

S 30,9

M 30,0

MP 7,2

FP 7,1

C 6,6

SD 5,7

KD 5,6

V 5,6

Øvrige 1,4

(Kilde: Sveriges Radio, Valgmyndigheten)

I første omgang viste Miljöpartiets ledere ingen tegn til å komme statsminister Fredrik Reinfeldt i møte etter at han valgnatten ba om samarbeid.

- Det ville være uhyre vanskelig for oss etter dette valget å se våre velgere i øynene og si at vi skal gå sammen med denne regjeringen, sa en av partiets ledere, Maria Wetterstrand ifølge NTB og TT.

- Skulle jeg sitte som miljøminister og administrere byggingen av ti nye kjernekraftverk? Nei, takk, sier hun.

Den andre av partiets to ledere, Peter Ericksson, er også svært irritert over at Reinfeldt først konstaterte at regjeringen fortsetter selv om den ikke lenger har flertall etter at Sverigedemokraterna kom i vippeposisjon.

- Deretter sier han at han skal snakke med Miljöpartiet, så skal vi løse dette. Jeg er ganske irritert. Jeg synes de er nonchalante, han prøver å velte ansvaret over på andre, sier Ericksson ifølge NTB.

Les også: Sahlin erkjenner valgnederlaget