Gå til sidens hovedinnhold

Miljøministeren ble grillet

Opposisjonen er bekymret for om regjeringen vil elektrifisere oljeplattformene.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft, helse- og omsorgsminister Bent Høie og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen deltok onsdag formiddag i den muntlige spørretimen i Stortinget.

Sundtoft fikk en travel dag da hun debuterte i den muntlige spørretimen.

Samtlige partier som ikke sitter i regjeringen, er nemlig bekymret for redusert elektrifisering av Utsirafeltet, uten å få klare forsikringer fra klima- og miljøvernministeren.

Nettavisen fulgte spørretimen direkte. Få oversikt lenger ned i saken.

- Klimaforliket ligger fast
De fleste spørsmålene handlet om elektrifisering av de enorme olje- og gassfeltene på Utsirahøyden i Nordsjøen og hva det vil bety for klimaforliket dersom ikke hele feltet blir drevet med strøm fra land.

- Klimaforliket ligger fast. Regjeringen jobber for å realisere kraft fra land til Utsira. Vi forventer at også oljeselskapene jobber for dette, og vi kommer til å følge dette arbeidet tett overfor selskapene, lød standardsvaret fra Sundtoft.

Det er ventet at Statoil legger fram sin konseptutredning torsdag, og at selskapet der fraråder elektrifisering i full skala.

Både regjeringens samarbeidspartier i Stortinget, Venstre og KrF, Miljøpartiet de Grønne og de forrige regjeringspartiene Ap, SV og Senterpartiet ga onsdag uttrykk for bekymring for hva en manglende elektrifisering på Utsira vil bety for å klare å nå målet i klimaforliket om redusert CO2-utslipp.

- Klimeforliket står fast, gjentok Sundtoft flere ganger fra Stortingets talestol.

Ble spurt om folkeavstemning
Justisminister Anders Anundsen (Frp) måtte i spørretimen svare på om han i regjering støtter forslaget fra Frps innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, som ønsker en folkeavstemning om innvandring i Norge.

Les også: - Jeg synes det er en grenseløst dårlig idé
Les også: Frp vil ha folkeavstemning om innvandring

- Regjeringen har ikke vurdert dette spørsmålet, og vi forholder oss til samarbeidsavtalen vi har med KrF og Venstre, svarte Anundsen.

- Vi hører nå at justisministeren ikke støtter Frps nestleders ønske om en folkeavstemning om innvandring, og at han parkerer hele saken, sa SVs stortingsrepresentant Karin Andersen.

Reservasjonsretten
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) måtte også svare på en omstridt sak i den muntlige spørretimen; reservasjonsretten for fastleger.

- Det som er min oppgave er å gjennomføre den avtalen som Høyre, Frp og KrF har inngått om å innføre en reservasjonsrett, slo Høie fast.

I helgen ble det kjent at Høie vurderer å droppe kompromissforslaget om å la kommunene avgjøre om fastleger skal få reservere seg mot å henvise pasienter til abort.

Høie innrømmer at forslaget viser seg å være lite populært, og åpner for at det ikke skal være opp til kommunene å avgjøre legenes reservasjonsmulighet likevel.

- Jeg tok et logisk utgangspunkt i at kommunene forvalter fastlegeordningen og bør bestemme dette selv. Men nå kan det virke som om det nærmest er tverrpolitisk enighet i kommunene om at man ikke ønsker dette ansvaret. Men det rokker ikke ved prinsippet eller hovedrammene, sa Høie til Dagbladet.

Dersom saken ender med en nasjonal reservasjonsmulighet for fastlegene, er det en klar seier for KrF som har vært kritisk til forslaget om å la kommunene bestemme selv. Et flertall av landets ordførere, også Høyres egne, har sagt at de er motstandere av regjeringens forslag.

Her er Nettavisens rapportering fra spørretimen:

HTML EMBED
Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken