Gå til sidens hovedinnhold

Milliardgjeld i USA - drept i Norge

Forretningsmannen Harald Bakkebø (63) ble skutt og drept utenfor Bergen fredag. Han etterlater seg en gjeld på nærmere en milliard norske kroner.

Midt under et møte trakk forretningspartneren fra Bergen frem en rifle og skjøt Harald Bakkebø i hodet. Drapsmannen stakk fra stedet før politiet kom. Tilbake satt to sjokkerte vitner og en død mann med milliardgjeld.

Det var den 63 år gamle Harald Bakkebø som ble drept på et industriområde på Frekhaug utenfor Bergen fredag.

Mannen som er siktet for drapet, er eieren av et selskap der Bakkebø både fungerte som daglig leder og styreformann. Begge knyttes de til en av de største bankskandalene i amerikansk historie.

Den drapssiktede ble lørdag varetektsfengslet for fire uker med brev- og besøksforbud i Bergen tingrett. Han var selv i for dårlig mental stand til å møte i fengslingsmøtet .

Stor bankskandale
Harald Bakkebø ble i 2004 dømt til å betale 161 millioner dollar i erstatning til ofrene for en gigantisk banksvindel. Dommen kom i kjølvannet av en av de største bankskandalene i amerikansk historie.

Retten mente Bakkebø var en av hovedmennene bak en svindel som førte til at banken First National Bank of Keystone i West Virginia gikk konkurs i 1999.

Etterlyst i USA
Bakkebø var også etterlyst av US Marshals etter en av tidenes finansskandaler i USA. Han var tiltalt for blant annet grovt bedrageri og hvitvasking av penger. Bakkebø ble arrestert i 1996, men rømte før saken kom opp for retten. Han ble sluppet fri fra fengsel etter at hans partner, Daniel Melgar, la ut 500.000 dollar i kausjon.

Ett av selskapene som ble saksøkt i forbindelse med skandalen heter New Century Holdings, eid av Bakkebø. Den drapssiktede 44-åringen knyttes også til dette selskapet. Politiet utelukker ikke at penger kan ha vært drapsmotivet.

- Økonomi vil bli sentralt i den videre etterforskningen, men vi kan ikke binde oss til noe så tidlig, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne til Bergens Tidende.

I 1998 returnerte Bakkebø til Bergen. Hva han har drevet med siden da, er ikke kjent, men han har vært involvert i et selskap som blant annet finansierte en amerikansk spillefilm. Etter medieomtalen å dømme, ble dette et stort tapsprosjekt.

To vitner
Bakkebø, den drapssiktede og to andre menn møttes i en brakke på Fredhaug fredag for å diskutere forretninger. Mens de satt rundt et bord og snakket, trakk den drapssiktede 44-åringen plutselig opp en rifle og skjøt Bakkebø i hodet, skriver Bergens Tidende.

Et av vitnene er broren til 44-åringen. Ifølge avisen fikk han sjokk da han møtet plutselig ble omgjort til et skuddrama.

God for ti millioner
Harald Bakkebø reiste til USA allerede i 1965. Planen var at han skulle pleie sin syke tante. Etter å ha studert ble han værende, og han slo seg opp i finansverdenen. Etter å ha vært i USA i 20 år, var planen å returnere til Norge.

- Jeg hadde tre millioner dollar på konto, eiendom, hus også videre. Jeg var god for ti millioner dollar. Jeg skulle leve livet, uttalte Bakkebø til Dagens Næringsliv.

Det ble det aldri noe av. I stedet kjøpte han et selskap som solgte, kjøpte og krevde inn lån. I løpet av de ti neste årene solgte selskap Bakkebø var involvert i lån for flere milliarder kroner.

Det var involveringen i dette selskapet som førte til at Bakkebø først ble tiltalt for bedrageri, og senere saksøkt for svindelen som førte til at hundrevis av småsparere tapte pengene sine.

Det er foreløpig ikke kjent hva som var foranledningen til at Harald Bakkebø ble skutt på Frekhaug utenfor Bergen fredag ettermiddag.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken