OSLO: - Dyrevern er den sosiale kampen som er minst belyst, sier regissør og dyrevernaktivist Ola Waagen.

Han ble for alvor kjent med dokumentaren Pels, som ble sendt på Nrk i desember i fjor. Pels er en subjektiv dokumentar, der dyrevernaktivister jobber på pelsfarmer med skjult kamera, for å avdekke kritikkverdige forhold i pelsindustrien i Norge.

Les også: Kollektivtilbudet er for trangt

Den kontroversielle dokumentaren skapte store overskrifter da den ble sendt, blant annet fordi Nrk valgte å sende en film en film som er å anse som et partsinnlegg i pelsdebatten - uten klassiske journalistiske prinsipper som å utgi seg for å være nøytral.

Nrk Brennpukt valgte likevel å sende den i sin helhet. Dette fikk de kritikk av Kringkastingsrådet for.

- Man kan venne seg til de grusomste ting

Waagen tar kritikken med knusende ro, og sier at filmen aldri var ment å være noe annet enn hans fremstilling av saken.

Nå skal Waagen inspirere andre aktivister og folk som er glad i dyr på Dyreverndagen, som arrangeres i Oslo 21. mars.

- Det er så enkelt som at man kan venne seg til de grusomste ting, men jeg synes at når noe er så viktig som dette, så må man gjøre ting som kanskje føles litt ubehagelig, sier Waagen, som selv har jobbet med dyrevern i 20 år.

Les også: 50 unge skadet i trafikken i fjor

- Ikke en sær gjeng med aktivister
Lørdag 21. mars er han det store trekkplasteret når en arbeidsgruppe med bakgrunn i forskernettverket Minding Animals Norge inviterer til Dyreverndagen på DogA i Oslo. Dyreverndagen er et dugnadsprosjekt, basert på frivillig innsats for alle involverte.

- Vi ønsker å inspirere folk som er glad i dyr, og å vise dem mangfoldet av hva man kan gjøre, sier prosjektleder Hilde Valbjørn Hagelin.

Hun håper å vise at dyrevern handler om mye mer enn drastiske metoder og sivil ulydighet.

- Dyrevern i media blir ofte redusert til å være en sær gjeng med aktivister. Vi vil gi folk en gnist til hvordan de kan gjøre små ting i sin hverdag, sier Hagelin, og legger til:

- Vi ønsker å vise frem mange ulike arenaer man kan hjelpe dyr på - blant annet i akademia, i organisasjoner, i media og film, og innen restaurant og litteratur, sier hun.

For Waagen har likevel dyrevernaktivisme blitt en livsstil. Mens andre har fulltidsjobb ved siden av, forteller han om en enkel livsstil for å få jobbe med det han brenner for.

Les også: - Ap bløffer! De svikter Oslo

- Dette er ikke veldig lukurativt, men penger er ikke en god motivator uansett, sier han.

- Millioner av dyr har problemer
Hans aktivisme handler i hovedsak om pelsindustrien. Han mener mange i Norge har et misforstått syn å dyrehold her til lands.

- Mange tror dyr har det veldig bra i Norge i forhold til andre steder i verden. Men mange dyr har det vondt i Norge, det er bare det at vi ikke ser det, sier han, og utdyper:

- Det er massive problemer for millioner av dyr her i landet, blant annet innen pelsdyrnæringen og i landbruket. Vi liker å tro at vi har «verdens beste dyrevelferd», men industrielt landbruk er stort sett likt over hele verden.


Ikke verre i andre land
Årsaken er, i følge Waagen, at pelsindustrien er en standarisert produksjon, der man konkurrerer på det internasjonale markedet. Det betyr, at man ikke kan ha en annen produksjon i Norge enn det som vil være en lønnsom i for eksempel i Kina.

Les også: Oslo har satt rekord i utvisning av kriminelle

- En argumentasjon der det hevdes at dersom pelsdyrnæringen legges ned i Norge, så flyttes den til et sted med verre forhold stemmer ikke. Produksjon av pels foregår på samme måte over hele verden, sier Waagen.

- Lovverket har lite å si
Dette er også argumentasjon som et regjeringsnedsatt utvalg peker på i en rapport, der den norske pelsdyrnæringen er gjennomgått. Likevel går utvalget inn for å bevare næringen, men kommer med flere forsalg til bedre dyrehold.

Utvalgets rapport er på høring fram til april i år. Waagen har liten tro på at lovverket - slik det er i dag - vil gjøre pelsdyrindustrien annerledes.

- Industrien setter standardene selv, og da har lovverket lite å si. Det er dette som er produksjonsformen, og det er den bransjen forholder seg til. Sånn sett kan man si at Norge er verre enn mange andre land, fordi mange andre land har forbud mot pelsdyrindustri, sier han.

Les også: Ap og Frp jobber sammen for helsesøstre

Norges Pelsdyralslag: Husdyrholdet er godt

Guri Wormdal, informasjonssjef i Norges Pelsdyralslag, er derimot uenig i Waagens påstand om at millioner av dyr lider i Norge.

- Pelsdyrutvalget har hatt en grundig gjennomgang av næringen, og de har lagt frem en NOU som nå er ute på høring. Flertallet har landet på å anbefale en bærekraftig utvikling av denne delen av norsk husdyrhold, og man er enig i at dette husdyrholdet generelt er godt. Det viser også tall fra Mattilsynet, sier Wormdal.

- Det er ikke flere skader på dyrene i vår næring enn det er i andre næringer, legger hun til.

HTML EMBED