Det indiske forlaget Allied Publishers fikk i august i fjor utbetalt 1,2 millioner kroner fra Universitetet i Oslo. Pengene skulle egentlig til et universitet i Indonesia.

Dokumenter som Universitas har fått tilgang til, avslører den totale forvirringen som oppstår i administrasjonen til Universitetet i Oslo (UiO) etter at tre pengeoverføringer gikk til feil mottaker. Beløpene summerer seg til 1,2 millioner kroner.

Det er en rådgiver ved Universitetet i Oslos regnskapsseksjon som oppdager million-skandalen i september i fjor. Når han varsler ledelsen i en e-post, skriver han følgende:

«Det er overført et svært stort beløp til Allied Publishers uten at jeg vet hvem dette er eller om vi kan ha et realistisk håp om å få pengene tilbake», skriver Universitas.

Han legger til: «Dette er svært alvorlig og det er ikke noe jeg kan eller vil stå ansvarlig for».

Forlaget Allied Publishers fikk pengene fordi selskapet står oppført i UiOs leverandørliste.

Ifølge Marianne Mancini, avdelingsdirektør i Økonomiseksjonen, skulle Allied Publishers vært fjernet fra leverandørlisten ettersom det er lenge siden selskapet ble brukt som leverandør til UiO.

Ifølge Mancini ligger forklaringen på betalingsbommerten i at systemet som automatisk leser av fakturaer, koblet utbetalingen til feil leverandør. Personen som skulle kontrollere utbetalingen, oppdaget ikke feilen.