Gå til sidens hovedinnhold

- Min datter ble voldtatt av en taxisjåfør

Vet du hvem som kjører deg hjem fra byen? Vet du om taxisjåføren faktisk har løyve?

OSLO: - Hun skulle bare hjem, sier pappa Edvin til Brennpunkt.

Hans datter har anmeldt en taxisjåfør for voldtekt. Hun pekte ham ut i fotokonfrontasjon og voldtektsmottaket sikret DNA.
Gjennom DNA-treff viser det seg at en annen kvinne også hadde anmeldt samme drosjesjåfør for voldtekt.

Begge sakene ble henlagt. Mannen kjører fortsatt drosje.

Tirsdag klokken 21.30 viser Brennpunkt dokumentaren «Hvem kjører deg hjem?» på NRK.

- Vi vil sette fokus på næringen og systemet. Det er ingen enkeltpersoner som skal henges ut. Men dette er en løyvehaver med to anmeldelser på seg, og selv om sakene ble henlagt, så fikk begge kvinnene voldsoffererstatning, sier journalist i Brennpunkt, Cecilie Ellingsen.

Sammen med Geir Pettersen har hun dykket ned i taxinæringens drift.

Se mer fra Brennpunkt her.

Vil bli kvitt useriøse aktører

Også en annen forteller sin historie til Brennpunkt. Mannen som kjørte Vivi hjem hadde nylig sluppet ut fra fengsel etter å ha sonet en voldsdom. Det ble en kveld hun sent skulle glemme.

- Jeg ble berørt. Det er alvorlige saker. Samtidig er det viktig å understreke at de færreste opplever slike ting, sier Ellingsen.

Bakgrunnen for dokumentaren var en notis i en avis i fjor. Der sto det om svindel av kjøresedler. I dokumentaren som vises i morgen har Ellingsen og Pettersen pratet med Taxi2, Christiania Taxi og Norgestaxi.

I dokumentaren er trekkes også skattejuks-saken opp, i tillegg til løyvesvindler.

Les også: Taxisjåføren vil senke prisene

Ellingsen forteller at de alle vil det samme; Bli kvitt useriøse aktører.

- Vi håper jo at dette vil skape debatt, sier hun.

Til Nettavisen dittOslo opplyser politiet i Oslo at deres statistikker ikke knyttes opp mot yrkesgrupper. De har derfor ikke tall på hvor mange anmeldelser som er kommet inn mot drosjesjåfører i Oslo.

- Generalisering mot en hel bransje

- Det er bare trist, sier Atle Hagtun i Norges Taxiforbund til Nettavisen dittOslo.

Han sier at det skal være trygt å ta taxi og at det ikke skal være sjåfører i bransjen som ikke holder standarden.

Likevel reagerer Hagtun kraftig på det han mener er generalisering mot en hel bransje.

- Sakene som Brennpunkt viser til er noen år gamle. Jeg kjenner ikke til noen nyere saker av en slik art. I tillegg blir den gamle saken om skatterot tatt opp. Saken er 14-15 år gammel, og næringen har ryddet opp, sier Hagtun.

Han mener at det næringen og hederlige sjåfører blir negativt fremstilt i dokumentaren.

Akkurat dette er journalist Ellingsen uenig i.

- Politiet har avslørt falske kjøresedler, enkelte føler seg utrygge og de fleste har en taxihistorie. Taxiforbundet er for løyvehaverne som er arbeidsgiverne til sjåførene. Det er klart de synes det er dumt at dette kommer ut, sier hun.

Les også: Taxi-juksere putter momsen rett i lomma

Politiet bør kontrollere mer

Likevel virker det som om alle parter er enig om en ting, det er at reglene må endres slik at man får bukt med dem som ikke bør kjøre drosje, slik at useriøse aktører tas og at de som sitter bak rattet virkelig har plettfri vandel.
Norsk taxinæring har bedt sentrale myndigheter om en regelendring. De vil ha blant annet ha hjemmel til sanksjonosmuligheter overfor sjåfører som ikke holder mål.

- Det ba vi forrige regjering om, uten at de gjorde noe. Vi har bedt nåværende regjering om det samme. Bård Hoksrud og kompani vet utmerket godt at vi vil ha denne hjemmelen.

Blogg: - Teknologi endrer taxinæringen

Det er krav om vandel i næringen, og det er politiet som utsteder dette.

Hagtun har sett programmet før det vises på NRK.

-En politimann sier i programmet at næringen burde ha gjort sjekk av vandel. Det er drøyt når politimann sier det, for det er politiets ansvar. Vi har ikke mulighet til å se noens vandel.

Hagtun etterlyser også hyppigere og tettere kontroller av næringen.

- Det er et problem at politiet aldri kontrollerer næringen. Det er også et problem at de utsteder kjørebevis til personer som ikke har plettfri vandel. Politiet må ha bedre kontroll med dette. De utstedte jo kjøreseddel til Bhatti, sier Hagtun.

Kommentarer til denne saken