Gå til sidens hovedinnhold

Mindre tro på kjempene

Goldman Sachs ser lavere vekst for verdens to største økonomier.

Investeringsbanken Goldman Sachs har nedjustert sitt vekstanslag for verdens to største økonomier, USA og Japan, melder Bloomberg News.

Goldman Sachs tror nå veksten i Japan vil bli 1,4 prosent i 2011, mot et tidligere anslag på 1,7 prosent. Før helgen ble det kjent at investeringsbanken venter at veksten i USA vil bli 1,9 prosent i 2011, mot tidligere anslått 2,5 prosent.

Det vises til at effekten av offentlige stimulipakker er i ferd med å avta. Høy og økende statsgjeld gjør det også vanskelig å fortsette å bruke offentlige budsjetter til å holde oppe den økonomiske aktiviteten.

Samtidig er ledigheten høy i begge landene. I USA tror Goldman Sach at ledigheten etter nyttår igjen kan krabbe opp mot toppnivået rundt 10 prosent, etter å ha falt noe i vår, til 9,5 prosent i juli.

Anslagene fra Goldman Sachs er vesentlig lavere enn dem for eksempel Det internasjonale pengefondet IMF opererer med. IMF siste anslag, fra juli, tilsier at USAs økonomi skal vokse med 2,9 prosent i 2011, mens Japans skal vokse med 1,8 prosent.

Verdensbankens siste prognose, fra juni, er en vekst på 2,9 prosent for USA og 2,1 prosent for Japan. Også dette gjelder 2011.

Kommentarer til denne saken