Gå til sidens hovedinnhold

- Minner om korrupsjon

Frp-formann Carl I. Hagen vil undersøke om samrøren mellom det rødgrønne regjeringsalternativet og LO er lovlig.

Hagen vil undersøke lovgivningen som gjelder korrupsjon nærmere etter NRK Brennpunkts program om LO og de rødgrønne partiene tirsdag.

- Frp håper at velgerne tar innover seg at den virkelige lederen på den sosialistiske siden, er Gerd-Liv Valla og ikke Jens Stoltenberg. Det er skremmende at vi etter dette valget faktisk kan få en regjering hvor den egentlige regjeringssjefen kun opptrer i kulissene og ikke er valgt av folket, sier Hagen.

Ville unngå kritikk
Programmet viser hvordan Fagforbundets leder, Jan Davidsen, trekker i tråder for å få innflytelse hos det rødgrønne regjeringsalternativet. Blant annet diskuterer han med Sp-leder Åslaug Haga hvordan de kan unngå at LO får for kritikk for samrøre med Ap.

- Hvis vi skal spille en rolle her, er det viktig at våre medlemmer går inn i alle partiene til de rødgrønne, sier Danielsen i en fortrolig samtale med Haga som NRK avlyttet.

Haga svarer at hun er kritisk til alle pengene som flyter i politikken for tiden. Sp tok heller ikke imot noen penger fra LO før valgkampen startet, men det gjorde Ap og SV.

I programmet kommer det også fram at LO-leder Gerd-Liv Valla har fått forståelse hos Jens Stoltenberg om at LO skal få en plass i regjeringen.

- Verre enn antatt
- Akkurat det overrasker meg ikke. Det er en naturlig konsekvens av samrøren, sier Jan Tore Sanner i Høyre til TV 2 Nettavisen.

Men han er overrasket over at LOs strategi og nettverk ikke lenger bare omfatter Ap og SV, men også Senterpartiet.

- Det er åpenbart at LO har jobbet langt mer systematisk og målrettet for å samle makt i sin hånd enn det vi har trodd, sier Sanner til TV 2 Nettavisen.

- Er det ikke legitimt at en organisasjon prøver å skaffe seg makt?

- Det er samrøren mellom penger og politikk som blir et demokratisk problem, sier Sanner.

- Støtter du Hagen i at dette kan være korrupsjon?

- Jeg vil ikke bruke det ordet. Det er sterkt nok det alle har sagt, at det er en samrøre som er et demokratisk problem. Det viktige er hvilke politiske konsekvensene samrøren kan gi. Det vil for eksempel bli full stopp av moderniseringen av Norge. Klokka vil bli skrudd tilbake, advarer Sanner.

Solberg skremt
- Dokumentaren ga oss et skremmende innblikk i maktens korridorer på venstresiden i norsk politikk og hvordan maktforholdene der egentlig er, sier Høyre-leder Erna Solberg.

- Programmet dokumenterte hvordan Arbeiderpartiet prioriterer fagforeningenes interesser, og at Norge etter valget kan få en regjering hvor det er andre enn folkevalgte som foretar de reelle beslutningene, sier hun.

- Dette bekymrer meg og jeg frykter at det bidrar til mindre åpenhet og demokrati i Norge, sier Solberg.

- Helt greit
Gry Larsen (AUF) ville ikke være med på at dagens Brennpunkt-avsløringer i NRK skal være verken pinlige eller på grensen til ulovlig fra Arbeiderpartiets side.

- Jeg synes det er helt greit at Fagforbundet velger selv hvem de ønsker å snakke med og gi økonomisk støtte til. Det blander ikke vi i Arbeiderpartiet oss inn i det hele tatt, sa Larsen i duell med Unge Høyre leder Torbjørn Røe Isaksen under tirsdagens Folkemøte i Trondheim på NRK.

Røe Isaksen på sin side mente det er et problem for samtlige partier, foruten Ap, at «LO gir 13 millioner kroner i bytte mot politisk makt».

- LO får så og si vetorett. For det første er det et problem fordi dette gir makt til parter som ikke er folkevalgte, og for det andre, som er enda viktigere, gis makt til en part som ikke kan stilles til ansvar i folkevalgte organer, påpekte han.

Larsen svarte med en blank avvisning av at noen har vetorett over Aps politikk. Hun la vekt på at Arbeiderpartiet ikke er det eneste partiet som samarbeider med pengesterke parter utenfor partipolitikken.

- Er det ikke slik, Torbjørn, sa hun, at flere av Norges rikeste gir støtte til Høyre? Og at de gjennom skattelette får god betaling for støtten de gir?

I tillegg understreket Larsen at Ap står for et konstruktivt samarbeid med LO som de mener vil komme norsk politikk - og det norske folket til gode.

Dette får partiene i gaver:

Ap - 13,55 millioner
Høyre - 1,9 millioner
SV - 1,65 millioner
Frp - 0,5 millioner
Venstre - 0,28 millioner
KrF - 0,25 millioner
Sp - 0

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken