Gå til sidens hovedinnhold

Minst 50 brant inne i kirke

Rasende folkemengde satte fyr på kirke i Kenya. Flere barn blant de drepte.

Tirsdag ettermiddag blir det meldt om nok en tragisk hendelse i Kenya. En sint folkemengde skal ha satt fyr på en kirke i byen Eldoret. Hundrevis av mennesker hadde søkt tilflukt i kirken, og minst 50 mennesker døde i brannen, ifølge Røde Kors, melder nyhetsbyrået AP. Flere blant de døde var barn. Ifølge Reuters er 30 personer drept i brannen.

I tillegg til de som er meldt omkommet, er et ukjent antall mennesker sendt til sykehus med alvorlige brannskader.

204147

- Ungdommer bak brannen
- Jeg så omtrent 10-15 lik samlet i et hjørne. De var brent. Jeg kunne ikke se på åstedet to ganger, sier en lokal journalist til Reuters.

Det skal ha vært omtrent 200 mennesker som tilhører president Mwai Kibakis stamme, Kikuyu-stammen, inne i kirken da det brøt ut brann. Ifølge journalisten sto ungdommer bak ildspåsettelsen.

- Noen ungdommer kom til kirken. De sloss med guttene som bevoktet kirken, men de ble overmannet, og ungdommene satte fyr på kirken, sier journalisten.

Eldoret har vært hardest rammet av volden som brøt ut etter søndagens kontroversielle presidentvalg.

Økte dødstall
Dødstallene i det østafrikanske landet stiger etter helgens omstridte presidentvalg. Politiet har anslått at 143 i har dødd siden opptøyene startet, men det reelle tallet ser ut til å være enda høyere. Opposisjonsleder Raila Odinga anslår at antallet døde vil ende på rundt 250 når dødsfallene fra natten er registrert.

Voldseksplosjonen i et av Afrikas mest stabile land har sjokkert verden, og den ledende lokalavisen Daily Nation frykter at landet er på randen av et sammenbrudd. 1. nyttårsdag er kenyansk politi mannsterke ute i gatene for å sikre freden, og det er så langt meldt om langt roligere tilstander.

Presidentvalg
Uroen utartet seg til blodige kamper mellom rivaliserende stammer da valgresultatet ble klart søndag. Sittende president Mwai Kibaki erklærte valgseier, men Odinga hevder at en «klikk» rundt Kibaki forsøker å «stjele valget fra kenyanerne». Sammen med sine støttespillere sier Odinga at han ikke aksepterer resultatet.

Odinga holdt i dag en pressekonferanse der han bønnfalt demonstrantene om å legge ned våpnene.

- Drepingen må ta slutt. Det ta slutt, sa Odinga.

Kibakis Kikuyu-stamme er Kenyas største og rikeste, men etter valgseieren søndag har de ligget lavt i terrenget av frykt for voldelige angrep fra Luo-stammemedlemmer og opposisjonstilhengere som har truet med militante angrep.

204136

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?