Gå til sidens hovedinnhold

Minst ti drept av bombe

Rett etter at ordføreren i den filippinske byen Parang hadde talt til flere tusen mennesker på et idrettsstevne, gikk en hjemmelaget bombe av. Minst ti personer ble drept og over 60 såret.

Det voldsomme smellet kom idet dommeren kastet ballen for å starte en basketballkamp, og kaos brøt ut i den stappfulle hallen, melder NTB-AFP-Reuters.

Byen Parang ligger på den sørlige øya Mindanao hvor muslimske opprørere i lengre tid har gjort opprør mot styresmaktene. Borgermester Vivencio Bataga er kristen og var trolig målet for angrepet. Tre ganger tidligere har han overlevd drapsforsøk, og søndag slapp han unna med mindre skader. Ifølge en militær talsmann skadet han bare munnen, men tre av livvaktene hans ble drept.

Mannen som utløste bomben skal ha vært blant de drepte. Mange kvinner og barn ble såret av splinter og tråkket ned i kaoset som oppsto i den stappfulle salen.

I motorsykkel
- Det føltes som et jordskjelv, sa en av innbyggerne etter at bomben, som var gjemt i en motorsykkel utenfor idrettshallen, gikk av. Inne hadde 3.000 basketballfans akkurat lyttet til ordførerens tale, ifølge politi og vitner.

- Folk gråt og skrek, og andre løp, sa en spiller som ble såret i beinet. Deretter husker han ikke mer fordi han mistet bevisstheten. Lokale medier anslår at flere enn ti personer ble drept.

Området rundt Parang er kjent for å være tilholdssted for den muslimske geriljaen Moro islamsk frigjøringsfront, som kjemper for en egen stat sør i Filippinene.

- Ikke opprørere
Myndighetene sa søndag at det dreide seg om et drapsforsøk mot ordføreren og tonet ned muligheten for at muslimske opprørere sto bak. En skjør våpenhvile med opprørerne har den siste tiden gitt håp om en politisk løsning på konflikten.

En talsmann for opprørerne avviser også at geriljaen står bak angrepet.

- Ordføreren er kjent for å ha mange politiske fiender, sier Eid Kabalu til nyhetsbyrået Reuters. Bataga er omstridt, men stiller likevel til gjenvalg i mai. Valgene i Filippinene er kjent for å være preget av vold, og i tiden før valget på ny nasjonalforsamling i 2001 ble minst 98 personer, deriblant 24 offentlige tjenestemenn, drept.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial