Gå til sidens hovedinnhold

Minutter unna full asteroidealarm

En gruppe forskere trodde 13. januar at en stor asteroide ville treffe jorden i løpet av 36 timer, og var få minutter unna å slå full katastrofealarm.

En asteroide antatt å være 30 meter i diameter, som senere har fått navnet 2004 AS1, skapte i noen timer panikk hos Nasa. En forsker i Nasa, Steven Chesley, regnet ut at det var 25 prosents sjanse for at asteroiden ville treffe den nordlige halvkulen i løpet av få dager.

Asteroiden var ikke så stor som den som utslettet dinosaurene for millioner av år siden, men var likevel så stor at den ville gjøre enorm ødeleggelse, og ganske sikkert langt flere dødsofre enn det 11. september gjorde.

Lite data
Forskerne hadde lite data å basere seg på, og var i tvil om hva de skulle gjøre. Skulle de advare verden om den mulige faren, og dermed kanskje skape panikk, eller skulle de vente på mer informasjon.

Forskerne var bare minutter unna en telefon til George W. Bush da alarmen ble avblåst, melder BBC.

Bush skulle neste dag tale i Nasa om USAs framtidsplaner om en base på månen og bemannet romferd til Mars. Hadde ikke alarmen blitt avblåst ville han trolig begynt talen med å advare verden om en mulig katastrofe i stedet.

Det var astronomene Clark Chapman og David Morrison som vurderte om de skulle advare presidenten. Heldigvis fant en amatørastronom, som hadde lest om asteroiden på internett, et hull i skydekket og tok et bilde av himmelen der den skulle befinne seg.

Det faktum at han ikke kunne finne asteroiden der, betydde at den ikke ville treffe jorden.

Ville ringt
Chapman sa under en presentasjon tirsdag at dersom ikke informasjonen fra amatørastronomen hadde kommet inn, ville han advart Bush.

Andre astronomer er svært glad for at det ikke skjedde. Det kunne både skapt panikk og latterliggjort verdens astronomer.

Det viste seg senere at 2004 AS1 var mye større enn noen trodde, nemlig 500 meter i diameter. Den passerte imidlertid 12 millioner kilometer unna jorden – 32 ganger avstanden fra jorda til månen.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter