Gå til sidens hovedinnhold

Mirakelet i Port-au-Prince

Mor ble reddet fra jordskjelvet. Fire dager senere fødte hun en velskapt gutt.

Den gravide kvinnen som fødte et velskapt barn i et amerikansk helikopter på flydekket om bord på kystvaktbåten «Tahoma» lørdag er en av flere lykkelige skjebner i et katastroferammede Haiti akkurat nå. Fødselen begynte idet helikopteret landet for å fylle drivstoff. Etter fødselen ble mor og barn brakt til sykehus i Cap Haitien for videre oppfølging. Det skal stå bra til med begge.

- Ekstra sårbare
Kvinner og barn - og særlig gravide og nybakte mødre - representerer en spesiell utfordring i det jordskjelvrammede Haiti. Det bekrefter Gøril Husby Moore, kommunikasjonssjef i CARE Norge, overfor Nettavisen.

Organisasjonen, som er på plass i Haiti med 133 lokale team, prioriterer kvinner og barn når de nå skal fordele hjelpen i akuttfasen. Søndag ble det delt ut vannrensetabletter. Mandag skal det deles ut 5000 nødhjelpspakker til gravide kvinner. Senere skal det lages fødselspakker som skal deles ut til helsesentre og leger.

- 1500 i livsfare
- Det er 37.000 gravide i katastrofeområdet i Haiti. 10.000 har termin denne måneden. Dette er en stor utfordring, sier Husby Moore og minner om at normalt 15 prosent av alle fødsler ender med komplikasjoner.

- Det betyr at 1500 gravide kvinner er i livsfare om de ikke får medisinsk hjelp fort.

Haiti hadde allerede før skjelvet den høyeste mødredødeligheten i regionen.

Frykter diaré og kolera
Ifølge CARE er mange sykehus og helsesentre ødelagt i skjelvet. Noen kvinner er nødt til å føde på gata fordi sykehusene og helsesentrene er fulle. Gravide og småbarn er særlig utsatt for vannbårne sykdommer som diaré og kolera. Rent drikkevann og næringsrik mat er avgjørende for ammende mødre.

Voldelig samfunn
CARE har vært til stede i Haiti i 50 år. Etter jordskjelvet trapper de opp innsatsen, blant annet med eksperter på mødrehelse og eksperter på sikkerhet for kvinner.

- Haiti er fra før et samfunn med veldig mye vold. Etter jordskjelvet er sikkerhetssituasjonen enda mer krevende, sier Husby Moore.

Pengene strømmer inn
Norske hjelpeorganisasjoner forteller om en stor respons på sine innsamlingsaksjoner for jordskjelvofrene i Haiti. Nettavisens opptelling viser at det innsamlede beløpet mandag har passert 29 millioner kroner. Care hadde mandag talt opp 1,2 millioner innsamlede kroner.

Les også: Så mye har de samlet inn

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken