Gå til sidens hovedinnhold

Misfornøyd med julegaven?

Fortvil ikke - de fleste gaver kan byttes. Men butikkene stiller visse krav...

Verken forbrukerkjøpsloven eller andre lover gir deg rett til å bytte en feilfri vare. Du har ingen lovbestemt angrefrist eller bytterett ved kjøp i vanlig forretning, opplyser Forbrukerportalen, som har utarbeidet en oversikt over dine rettigheter.

Selv om det ikke finnes en lov som sikrer deg bytterettigheter, er det vanlig praksis hos en rekke forhandlere å gi deg muligheten likevel. Dette gjelder særlig gaveartikler av typen klær, bøker, smykker, sølvtøy, leker, cd-er og liknende.

Men forhandleren stiller likevel visse krav. Det må være en ubrukt og uskadd vare. Selgeren må uten problemer kunne legge varen frem til nytt salg. Så hvis du har pakket ut gaven av originalemballasjen, kan dette være nok til at selgeren nekter å bytte den.

Butikkene er ofte fleksible hvis du ikke har kvittering. Så lenge de fører varen og varen er ubrukt, går det stort sett greit. Likevel kan det være greit å oppdrive kvitteringen fra avsender, for å være på den sikre siden.

Den sedvanebestemte bytteretten gir ikke rett til å kreve pengene tilbake for feilfri vare. Du har normalt valget mellom å ta ut en vare som forretningen har, eller eventuelt å akseptere en tilgodelapp hvis du blir tilbudt det.

I romjulstiden er det som kjent salg. Varen som ble kjøpt før jul, kan være til halv pris rett over jul. I og med at retten omfatter bytte av vare mot vare, vil det ikke være rimelig at man innleverer en vare og krever å få to tilbake. Du må akseptere og få bytte til en tilsvarende vare på byttetidspunktet. Du kan ofte få en tilgodelapp, men selger kan da sette som betingelse at den ikke kan benyttes på utsalgsvarer.

Bytterettstiden varierer fra butikk til butikk. Mange større kjeder har etablert egne regler for hvor lenge du kan bytte varen. De fleste strekker seg til over jul, fordi gaven kan være kjøpt lang tid i forveien. En grei regel er å oppsøke butikken så raskt som mulig om du vil bytte gaven.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka