Gå til sidens hovedinnhold

«Missing: Norwegian»

PHUKET (TV 2 Nettavisen): «En norsk gutt. To og et halvt år gammel. Savnet på Khao Lak. Har noen sett ham?»

Se ekstrasending på TV 2 klokken 11.25.

Fire tavler med bilder og bønner om hjelp henger ved inngangen til Phuket International Hospital. Det er nesten bare bilder av turister. Her er flere norske navn. Blant annet en norsk mor og hennes datter på fem år. En norsk kvinne på 33 år, hennes forlovede er OK står det på lappen.

Fremdeles er totalt rundt 1300 nordmenn savnet etter flodbølgen søndag. 20 er bekreftet døde.

Leter etter sønnen
Familien til den to og et halvt år gamle gutten som ble savnet etter at dødsbølgen skyldte inn over ferieparadiset Khao Lak ønsker ikke å snakke, verken med TV 2 Nettavisen eller andre medier.

De har nok med seg selv. Og med å lete etter gutten.

Kartlegger skadde
Like bortenfor tavlen står en større gruppe nordmenn. Menneskene fra den norske ambassaden i Bangkok og den medisinske ekspertgruppen utsendt av UD er stresset, men fattet. Den norske konsulen for i Thailand, Bjørn Bjerkås, blar i lister og gir odrer.

Det gjelder å handle raskt. Om få timer lander et Braathens-fly på Phuket International airport. Når flyet returnerer til Norge torsdag, er det bare plass til 24 bårer med skadde, og 17 som kan sitte oppreist i seter.

- Vi må kartlegge hvem som skal få følge flyet hjemover. Om noen er så skadet at de trenger ambulansefly. Vi skal oppsøke alle norske pasienter ved sykehusene og vurdere hvem som får være med, sier anestesilege Hans Julius Heimdal fra Norsk Luftambulanse til TV 2 Nettavisen.

Ekspertgruppen består av leger, psykiatere, sykepleiere og ansatte ved prehospitalseksjonen på Ullevål universitetssykehus.

- Enkeltsakene rører meg
Det medisinske teamet ankom Phuket onsdag kveld lokal tid. Turen gikk rett til Phuket International Hospital. Her får TV 2 Nettavisen opplyst at fem skadde nordmenn er innlagt. Klokken tikker. Hver og en skal evalueres.

Mens de venter på å organisere turen til det andre store sykehuset i Phuket By, kommer en bergenskvinne trillende inn på mottaket i en rullestol. Hun har en alvorlig infeksjon i den ene foten, en skadet arm og en solid blåveis under høyre øye.

- Jeg er så lettet over å se henne. Hun kommer alene fra Khao Lak. Jeg har snakket med henne flere ganger på telefonen, og var ikke sikker på om hun rakk ned hit, sier en av de ansatte ved den norske ambassaden.

Kvinnen blir raskt tatt hånd om av de norske legene og sykepleierne som nettopp har landet.

- Det har blitt masse å holde styr på, og jeg prøver å holde oversikten. Men det blir selvsagt enkeltaker som rører ved meg og opptar meg. Denne kvinnen var en av dem, sier ambassademannen som ønsker å være anonym, og triller kvinnen inn til mottaket for å legge henne inn.

Nekter å reise uten svar
Ved et bord tre meter unna sitter to utsendinger fra Europeiske reiseforsikring. De samarbeider tett med ambassadeposten på sykehuset og med andre forsikringsselskap i kartleggingen av norske statsborgere av området.

I Europeiskes team er psykiater Schack Lystrup. En viktig del av Lystrups jobb er å snakke med nordmenn som opplevde katastrofen på nært hold. Flere av dem han snakker med klamrer seg til håpet om at noen skal vite noe om dem på tavlene ved resepsjonen.

- Bare i dag har jeg hatt samtaler med rundt 20 personer. De flest sliter med klassiske traumereaksjoner. Noen ønsker ikke å reise hjem. De nekter å reise før de har fått svar på hva som skjedde med de de savner. De vet at det fremdeles ligger døde der ute. Denne usikkerheten er en tilleggsbelastning, sier psykiateren.

Tror alle blir med
Klokken var nesten tre om natten før det medisinske kom tilbake med den norske konsulen Bjørn Bjerkås i spissen.

- Det ser ut til at vi skal få alle de som trenger det med på flyet. Men det er enda sykehus ute i provinsene vi ikke har besøkt enda. Om det fremdeles er nordmenn her vet vi ikke, sier Bjerkås til TV 2 Nettavisen.

Nattens runde var hans tredje til de to største sykehusene på øya. Han forteller at de fleste skadde alt har reist hjem for egen maskin. Håpet er at de som er blitt hardest skadd skal komme seg hjem torsdag morgen.

- Vi har ingen oversikt over hvor mange nordmenn som ble skadet som følge av flodbølgen. Mange dro hjem av de mange ekstraflyene som ble satt opp like tragedien. Vi jobber fremdeles med å få oversikt over hvor mange nordmenn som faktisk var her da flodbølgen kom, sier konsulen til TV2 Nettavisen.

Bilder av ofre
- Hva gjør dere for å finne savnede nordmenn?

- Vi har utlevert lister til thailandske myndigheter, med informasjon og noen ganger bilder som kan hjelpe dem med å identifisere omkomne. Pårørende hjemme i Norge er oppfordret til å gi foto av sine savnede til UD, sier Bjerkås.

Se TV 2-nyhetenes ekstrasendinger kl 11.25 (halv time), 13.00, 14.10 og 15.50

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken