18 tonn kjøttdeig fra Norturas slakteri i Egersund mistenkes for å ha inneholdt E.coli-bakterier. Det skriver Dalane Tidende .

Smitten skal ha blitt funnet under stikkprøver ved slakteriet, i jakten på E.coli 0157-bakterien som har gjort ti barn syke så langt i år. Et av barna, en to år gammel gutt fra Nordfjordeid døde etter å ha utviklet nyresykdommen HUS.

Bekrefter ikke
Konserndirektør Nina Sundquist i Nortura vil ikke bekrefte saken overfor Dalane Tidende.

- Vi kommer til å gå ut med informasjon så fort vi kan og har noe å meddele. Vi baserer oss på de fakta vi har til enhver tid, sier Sunquist.

Knyttes ikke til utbruddet
Prøven en analysert ved Veterinærinstituttet, men kan ifølge Mattilsynet ikke knyttes til årets utbrudd av E.coli-smitte.

– Faren for at dette kjøttdeigpartiet skal kunne fremkalle sykdom, regnes som lav til neglisjerbar. Det er ikke registrert noen pasienter med denne typen E. coli i år, understreker Kristina Landsverk, tilsynsdirektør i Mattilsynet.

– Dette er et tilfeldig funn som ikke kan knyttes til det pågående E. coliutbruddet, forklarer hun.

Den bakterien som er funnet i partiet fra Egersund er en annen variant av E.coli-bakterien, og kan ikke gi nyresykdommen HUS.

Ikke overrasket
Det er analysert flere hundre matvareprøver i forbindelse med E. coliutbruddet, og Mattilsynet er derfor ikke overrasket over at et slikt funn blir gjort.

Den aktuelle kjøttdeigen er merket slik:

*Kvernet kjøttdeig, Gilde Norge 113N
*400 gram
*L9182
*Pakkedato: 28. april 2009
*Holdbarhet: 12. mai 2009

Siden holdbarhetsdatoen på produktet er gått ut, regner Mattilsynet med at mesteparten av partiet er fortært. Det er heller ikke registrert noen sykdommstilfeller i forbindelse med dette funnet, til tross for at partiet bestod av 45.000 pakker kjøttdeig.