Endelig kan Arve og Valentina Bjørsvik legge et tungt år bak seg. Endelig kunne de flytte inn i nytt hus.

- Dette er kjempestort for oss! Vi har gledet oss lenge, sier Arve til Namdalsavisa.

- Ja, det skal bli godt, medgir Valentina.

2009 var derimot ikke like godt for familien på Vik i Flatanger.

Måtte hoppe til sjøs
I mars i fjor var Arve, som er yrkesfisker, på skreifiske utenfor Nordøyan sammen med onkelen Terje Bjørsvik.

I det kalde vinterværet begynte båten ta inn vann. En lekkasje i maskinrommet gjorde at båten sank, og de to fiskerne måtte redde livet ved å hoppe i det iskalde havet.

De var 40 minutter unna land, men hell gjorde at en båt i nærheten kom og reddet Arve og Terje ut av havet etter fem-ti minutter.

- Forliset sitter i, kan du si. Å tenke på hva som kunne ha skjedd har vært skremmende, forteller Arve.

- Men du lever fortsatt av fisket?

- Ja, jeg og Terje var ute på sjøen to dager etter at det skjedde. Man kan ikke la slike hendelser ødelegge heller, sier han.

Fikk brannskader
Om lag tre måneder senere, i juni i fjor, er Arve på tur hjemover i båten med noen svenske turister, da kona Valentina ringer.

- Jeg husker det fortsatt veldig godt. «Det brenner!» sa hun. Jeg måtte bare kaste meg inn i bilen. Da jeg kom fram var huset overtent. Ingenting var å redde, sier Arve – og legger til at brannårsaken var at sentralstøvsugeren ble antent.

Valentina, som var alene hjemme da huset begynte å brenne, fikk brannskader på rygg og hender, og måtte tilbringe halvannen uke på sykehuset. Hun synes fortsatt det er vanskelig å snakke om husbrannen.

- Å miste alt man eier og har et forhold til, er noe vi ikke unner noen, sier Arve.

Nyhus på 1-2-3!
Men nå er det ikke mye som minner om fjorårets hendelser. På den samme tomta som forrige hus sto, står et flunkende nytt hus. Ikke lenge etter brannen, satte familien i gang med å bygge hjemmet sin på nytt.

- Det har gått kjempefort! Vi vil virkelig rose snekkerne i Tre Bygg og Service i Namsos, samt forsikringsselskapet If. De har gjort arbeidet helt problemfritt, legger Arve til.

I mellomtida har ekteparet, samt Arves sønn Roy Johan (8), bodd noen hundre meter unna tomta – i en liten utleiebolig hos naboen John Ivar Lindseth.

Nyhuset har 130 kvadratmeter (pluss annenetasje) å skilte med. Rommene er store og elegante, og på badet er det både boblebad og sauna.

- Jeg gleder meg mest over det fine kjøkkenet. Du skjønner, Arve er så flink til å lage mat! Akkurat det slipper jeg, ler Valentina.

- Blir det godt å kunne legge året som har gått bak dere?

- Ja, men vi kommer nok ikke til å glemme året som har gått med det første. Vi må bare se framover, sier Arve til Namdalsavisa.