(ZAMBIA/Side2): Kulekami (7) står utenfor det lille huset sitt på landsbygda i Zambia. Stortåa stikker ut av de slitte skoene, leggene er støvete og en stor genser henger over skuldrene.

Bli fadder: Redd et barn her

7-åringen bor sammen med storebrødrene Ben (21) og Enoch (17). De ble brått voksne da foreldrene deres døde av aids for tre år siden. Før moren og faren døde sørget de for at sønnene fikk skoleplass og bygget huset de unge guttene nå bor i.

Se bildespesial nederst på siden.

Tjener på å bære vann
Kulekami kikker tomt ut på hagen deres. Under regntiden dyrkes det mais der, nå går en høne blant de tørre grenene. Det lukter en blanding av urin og svidd gress på plassen. Et hull i bakken skulle egentlig bli et toalett, men de tre brødrene har ikke hatt råd til å gjøre det ferdig.

Baderommet har de laget selv ved hjelp av rissekker, pledd og kvister.

Ben står opp klokken 05.30 hver morgen for å klare å forsørge lillebrødrene sine. Han får betalt for å hente vann for andre familier. Deretter går 21-åringen på den offentlige skolen fram til ettermiddagen, for så å reise hjem for å passe brødrene igjen.

Får støtte
Storebroren får også hjelp fra SOS-barnebyers «Family strengthening program» (FSP). De har hjulpet guttene siden foreldrene døde. Programmet støtter barnas skolegang og gir dem gratis legehjelp. Målet er å hjelpe familier, spesielt kvinner og barn, som bor på landsbygda til gradvis å frigjøre seg fra fattigdom, og hjelpe unge mennesker til å bli selvstendig.

Vi teller 16 barn som løper rundt huset til den lille familien. Nabolaget er tett befolket og preget av fattigdom. Ben, Enoch og Kulekami er ikke de eneste barna som har mistet foreldrene av aids i dette nabolaget. Hele 17 prosent av den voksne befolkningen i Zambia er rammet av sykdommen.

HER KAN DU BESØKE DEN INTERAKTIVE SOS-BARNEBYEN.