Gå til sidens hovedinnhold

Mistet hvalen av syne

Ved mørkets frembrudd fredag mistet bekymrede redningsmannskaper kontakten med nebbhvalen som siden ettermiddagen har skapt kaos i London.

Tony Martin, som Sky News titulerer som hval-redningsmann, sier til TV-kanalen at han er «akutt bekymret» for den nesten fem meter lange nebbhvalen.

- Det er helt klart ikke et friskt dyr, det er sannsynligvis svært stresset og desorientert. Jeg tror det er svært lite sannsynlig at hvalen vil finne veien ut av Themsen, sier Martin.

Skapte trafikkaos
Det var fredag ettermiddag at det dukket en nebbhval opp i elva Themsen midt i London. - Den er helt ute av kurs, sier hvalforsker Nils Inge Øien.

Det uvanlige synet førte til full stopp i trafikken da nysgjerrige bilister stoppet midt på ei bru for å ta hvalen i øyensyn, melder Sky News. Fredag ettermiddag ble den observert fra elvebredden og fra båter da den svømte forbi parlamentet midt i London. Det er foreløpig usikkert hvordan den fant veien til elven.

Hvalen ser fredag kveld ut til å ha det bra, men eksperter frykter at den kan komme til å strande nå det blir fjære, melder Sky News.

Dypvannshval
Hvalen skapte trafikkaos langs Themsen da bilister hoppet ut av bilene sine for å få et glimt av hvalen.

- Hvis det stemmer dreier det som en nebbhval, eller en såkalt nordlig drøgling, sier hvalforsker Nils Inge Øien ved Norges Havforskningsinstitutt til TV 2 Nettavisen.

Øien ble litt overrasket da han hørte om tannhvalen som kom svømmende opp Themsen.

- Det er litt spesielt hvis dette er en nebbhval. Det er en art som hovedsakelig holder til i dypt vann, først og fremst i norskehavet og langskantene i norskehavet oppe ved Svalbard, forteller Øien.

En nebbhval av typen hyperoodon ampullatus kan bli opp til 7-8 meter. Derfor er det sannsynlig at Themsen-hvalen ikke er fullvoksen.

Hvalen ser ut til å ha det bra, og svømmer fortsatt oppover elva.

Ifølge Sky News er det observert enda en hval i Southend on Sea.

- Vanligvis er nebbhvalen et flokkdyr i flokker fra to til fem dyr, får TV 2 Nettavisen forklart.

Dersom hvalen hadde vært alene, kunne det være et tegn til at den er syk.

Lever av blekksprut
- Det virker jo i hvert fall som den er helt ute av kurs. Den må enten ha svømt gjennom nordsjøen eller kanaler, i begge tilfeller gruntvannsområder, sier Øien, som mener det må ha vært svært vanskelig for det forvillede dyret å skaffe seg mat. Nebbhvalens diett består vanligvis av blekksprut og fisken kålmule.

- Det kan nok bli vanskelig å finne i Themsen, ja, sier Øien, som ellers er mest bekymret for at hvaldyret skal strande.

Ved halv-tre tiden fredag ettermiddag var hvalen på vei mot en av elvebreddene, men publikummere gikk ut i vannet for å drive den vekk.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken