Gå til sidens hovedinnhold

Mistillit mot Brustad

Opposisjonen fremmer mistillit mot næringsministeren i Aker-saken.

Høyre, KrF og Frp har bestemt seg for å fremme mistillit mot nærings- og handelsminister Sylvia Brustad, får Nettavisen bekreftet torsdag ettermiddag.

Statsminister Jens Stoltenberg avviser kritikken fra opposisjonen, og sier han har full tillit til Brustad.

- Sylvia har min fulle tillit, og fortsetter som nærings og handelsminister, sier statsminister Jens Stoltenberg til Nettavisen.

«Svært kritikkverdig»
Det er de tre opposisjonspartiene Høyre, KrF og Frp som har bestemt seg for å fremme mistilliten.

- Hva med Venstre?

- De sitter ikke i komiteen, men de kommer til å stemme «ja» til dette. De er enige i de bemerkninger som er kommet, sier en sentralt plassert kilde til Nettavisen ved 17-tiden.

På pressekonferansen klokken 18 kommer det frem at bakgrunnen for mistilliten er for passivt og dårlig håndtverk i forbindelse med Aker-saken.

- Vi vil med dette markere alvoret i situasjonen og at vi er misfornøyd med hvordan 5 milliarder skattekroner er forvaltet, sier Høyres Per-Kristian Foss.

- I mindretall
Valgforsker Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø sier til Nettavisen at et slikt mistillitsforslag ikke kommer til å få noen praktiske konsekvenser.

- Så lenge de rødgrønne har flertall på Stortinget, vil det ikke få noe særlig å si. Men dette er for så vidt en viktig symbolsk handling, sier Buck til Nettavisen.

- Blir sittende
TV 2-redaktør Stein Kåre Kristiansen sier til TV 2 Nyhetskanalen at Brustad er kraftig svekket.

- Hun var fra før en av et av regjeringens svakeste kort, og nå er hun enda svakere. Hun har både svekket autoritet og troverdighet. Men det er helt utenkelig at statsminister Jens Stoltenberg kommer til å gjøre noen omrokeringer i regjeringen nå, like før valget, sier Kristiansen til TV 2.

- Full tillit
De rødgrønnes parlamentariske ledere tar mistilliten med stor ro:

- Mistillitsforslaget mot statsråd Brustad kommer ikke til å få flertall i Stortinget, og forslaget fremmes av opposisjonspartiene i trygg forvissning om at det ikke får flertall, sier Hill-Marta Solberg (Ap), Inge Ryan (SV) og Rune Skjælaaen (Sp).

- Statsråd Brustad har gjort og gjør en god jobb som nærings- og handelsminister og har vår tillit, avslutter de tre parlamentariske lederne.

Første i regjeringen
Sylvia Brustad blir den første i den rødgrønne regjeringen som får et mistillitsforslag mot seg.

Brustad selv er sykmeldt til og med 5. juni på grunn av isjias. Hun har i den siste tiden vært i hardt vær i forbindelse med striden om transaksjonene i Aker-systemet, og har måttet tåle mye kritikk etter at hun i manges øyne tapte ansikt da det viste seg at Kjell Inge Røkke hadde loven på sin side.

20. mai måtte hun møte til åpen høring i kontroll- og konstitusjonskomteen i Stortinget om saken.

Kommentarer til denne saken