HELSINKI (Nettavisen): I flere år har flere sikkerhetsselskaper solgt sikkerhetsprogramvare til mobiltelefoner, og konstant advart om at det er bedre å være føre var.

Men realiteten er at virus på mobiltelefoner rett og slett ikke er noe utstrakt problem. Det er i dag 520 kjente mobilvirus totalt - og flesteparten av disse er flere år gamle, som utnyttet en kjent svakhet i Nokia-telefoner som for lengst er tettet.

- Mobilvirus er ikke noe problem
Til sammenligning er det rundt 40 millioner kjente varianter av skadelig programvare for PC-er.

- Det er ikke verdt å jobbe for å angripe mobiltelefoner enda. De som jobber med dette gjør det nesten utelukkende for pengene sin skyld, og da går man mot systemene som gir mest utbytte. På verdensbasis har fortsatt den store majoriteten av brukere Windows XP, og det er det de primært jobber inn mot, sier sikkerhetsguru Mikko Hyppönen til Nettavisen.

- Vi tror ikke at noen vil bruke krefter på mobiltelefoner før større deler av markedet går over til Windows 7, som er betydelig vanskeligere å angripe enn XP. Det er ikke verdt det, mener Hyppönen.

Saken fortsetter under bildet.

Det er med andre ord liten grunn til å bruke penger på sikkerhetsprogramvare på mobiltelefonen enda - selv om det kan være greit å ha muligheten til å låse eller fjernslette innholdet på mobilen om den blir stjålet. I motsetning til virus er det et høyst reelt problemstilling.

Potensialet er stort
Men at det er lite utbredt, betyr ikke at skadelig programvare på mobilen ikke har et potensial.

- På Android kunne du i august laste ned det som så ut som et helt vanlig Snake-spill. Dette var tilsynelatende et relativt vanlig spill tilpasset for telefoner uten knapper, men i realiteten var det et spionsystem som aktiverte GPS-en i telefonen og rapporterte om hvor du var hvert 15. minutt, forteller Hyppönen.

Tanken bak systemet var at for eksempel en samboer kunne spionere på mobiltelefonen ved å koble seg til denne feeden gjennom et program kalt GPS Spy. Dermed kunne de følge bevegelsene på et kart på sin telefon. Selve spionen lå likevel fritt ute på Android Markedplace i lang tid som et helt vanlig spill.

Påfører deg dyre mobilregninger
Og tidligere i år dukket det opp en annen type programvare til Windows-mobiler som rett og slett tappet deg for penger.

- Hackere klarte å knekke kopibeskyttelsen på det populære mobilspillet 3D Anti-terrorist Action, og la det ut på forskjellige nettsider for gratis programvare til Windows-mobiler. Fornøyde brukere lastet det ned i hopetall, og kunne spille helt problemfritt, forteller Hyppönen.

- Men etter hvert begynte det på et diskusjonsforum å være frustrerte brukere som hadde oppdaget at mobilen deres hadde ringt til en lang rekke telefonnummer midt på natta de ikke kjente noe til, og de forsto ingenting. I løpet av kort tid var det plutselig mange som begynte å oppleve de samme problemene med telefoner som hadde merkelige oppringninger i loggen sin. Etter hvert fant vi ut at de hadde én ting til felles, de hadde dette ene spillet installert, forteller Hyppönen.

Det viste seg at hackerne, samtidig som de hadde knekt kopibeskyttelsen, også hadde modifisert spillet til å ringe opp åtte forskjellige dyre telefonnummer rundt om i verden én gang i måneden.

- Det finnes flere selskaper som tilbyr løsninger der en kan ringe til svindyre telefonnummer, og samtidig omgå sperrene som er laget for å hindre nettopp denne typen tapping av mobiltelefonregninger. Teknisk sett betaler man for å for eksempel ringe til Nord-Korea, Sørpolen eller satellittelefoner, mens samtalen blir ført til et nærmest gratis nummer. Du må fortsatt betale full pris, mens mellomlegget blir overført til bakmennene, forteller Hyppönen.

Nesten helt lik «egen» fremgangsmåte
Påfallende nok er dette nesten en blåkopi av fremgangsmåten Hyppönen selv beskrev overfor Nettavisen for nesten tre år siden på hvordan han ville gått frem for å bli rik på svindel.

- Jeg ville laget et veldig bra mobilspill som jeg ville gitt bort gratis. Jeg ville programmert det slik at det etter en måned eller to, når det hadde blitt populært og lastet ned av mange, ville begynne å sende SMS-meldinger klokken tre på natten til en kjempedyr teletorgtjeneste som jeg kontrollerte på en øy midt ute i Stillehavet. Da ville pengene rullet inn, sa Hyppönene i 2007.

Ingen virus på iPhone så langt
Med den enorme utbredelsen til iPhone så skulle en kanskje tro at dette var en svært attraktiv telefon å angripe - allerede i dag. Men slik er det ikke.

- Vi har funnet to eksempler, men begge to var til iPhoner som er såkalt «jailbreaket». Den ene var potensielt svært skummel, siden den utga seg for å være en bankapplikasjon til en bank i Nederland, der brukerne i realiteten ga bakmennene full tilgang til sin konto. Men den ble aldri noe stort problem, fordi det ikke var særlig mange brukere av den banken som hadde en jailbreaket iPhone - og som fant det interessant, sier Hyppönen.

- Betyr dette at AppStore er tryggere enn Android Marketplace?

- AppStore er 100 ganger tryggere! Det at Apple må godkjenne hver enkelt applikasjon er en stor kvalitetssikring. Om Microsoft hadde sagt at all programvare som kjørte på Windows-PC-er skulle sendes inn til godkjennelse før det kunne fungere, hadde jo ingen godtatt det - men med iPhone ser det ut til at det blir akseptert. Og at det øker sikkerheten er det jo ingen tvil om, konkluderer sikkerhetsguruen.