Gå til sidens hovedinnhold

- Mokhtar Belmokhtar drept i Mali

Mannen bak angrepet mot gassanlegget In Aménas skal være død.

Mokhtar Belmokhtar, mannen bak gisselaksjonen mot gassanlegget In Aménas i Algerie, er drept, ifølge en talsmann for Tsjads væpnede styrker.

Det er nyhetsbyrået Reuters som melder dette lørdag kveld.

Belmokhtar, som gikk under kallenavnet «Den Enøyde», ble ifølge talsmannen drept i Mali. Tsjadiske soldater deltar for tiden i en styrke som kjemper mot islamister nord i landet.

- Lørdag 2. mars, midt på dagen, gikk Tsjads væpnede styrker til angrep og ødela en terrorbase nord i Mali.. Mange terrorister ble drept, deriblant deres leder Mokhtar Belmokhtar, sa talsperson for Tsjads væpnede styrker, general Zacharia Gobongue, på nasjonal TV.

Belmokhtar regnes som hjernen bak gisselaksjonen mot gassanlegget i In Aménas i Algerie der 40 ansatte fra en rekke land ble drept, deriblant fem nordmenn. Angrepet ble innledet 16. januar.

Kort tid etter terrorangrepet i januar påtok gruppen Den maskerte brigade seg ansvaret for aksjonen.

Mokhtar Belmokhtar har helt siden 1990-tallet herjet i Nord-Afrika, først i hjemlandet Algerie, men senere også i Nord-Mali.

Opplært i Afghanistan
Ifølge sikkerhetskilder i flere europeiske og nordafrikanske land fikk han på begynnelsen av 1990-tallet opplæring i Afghanistan, delvis av mujahedingeriljaen som hadde drevet russerne ut av landet, og senere også av arabere med bånd til Osama bin Laden og hans al-Qaida.

I 1993 dro han tilbake til hjemlandet Algerie, der de militære med stilltiende aksept fra omverdenen hadde gjennomført et kupp og fratatt Den islamske redningsfront (FIS) valgseieren.

Belmokhtar og en rekke andre og mer erfarne Afghanistan-veteraner dro hjem, der de dannet Væpnet islamsk gruppe (GIA) for å ta opp kampen mot regimet.

Krigen som fulgte ble et blodbad som kostet mist 150.000 mennesker livet, før GIA mer eller mindre ble knust mot slutten av 1990-tallet.

Gikk inn i AQIM
Belmokhtar var blant dem som ikke takket ja til amnesti, men sluttet seg i stedet til salafistgruppen GSPC, forløperen til det som senere skulle bli Al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM).

AQIMs opprinnelige mål var islamsk styre i Algerie, men virksomheten ble etter hvert utvidet til en rekke land i Nord-Afrika.

Belmokhtar fikk kommandoen over sin egen brigade i Nord-Mali, men har ikke vært blant AQIMs mest ideologiske ledere.

Narkotikasmugling
Politi og sikkerhetskilder mener den enøyde algerieren først og fremst har brukt tiden på ren bandittvirksomhet de siste årene.

Store mengder colombiansk kokain har vært smuglet til Europa via Nord-Mali, der Belmokhtar har hatt sin base, og han kobles også til smugling av våpen.

Belmokhtar har også drevet omfattende smugling av sigaretter, noe som lokalt har gitt ham tilnavnet Mr. Marlboro.

Bortføring av vestlige turister har også vært en del av den driftige islamistens geskjeft, og i 2003 sto han blant annet bak bortføringen av 32 europeere.

Fransk etterretning betegnet ham ved en anledning som «utakbar», frustrert over at de ikke fikk kloa i ham, noe heller ikke algeriske sikkerhetsstyrker eller andre land har lyktes med. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken