Gå til sidens hovedinnhold

Moldes gullfunn

- Han vil score uhyre mange mål, sier Tippeliga-rival om Baye Djiby Fall.

Molde FK kunne ikke synke særlig dypere enn etter 0-8-tapet mot Stabæk på Nadderud i 2006. For første gang på 13 år, ble romsdalingene ekskludert fra det gode selskap.

Noen måneder senere ankom Kjell Jonevret Aker Stadion.

Da var det revolusjon på gang.

Les også: Sju kjappe: Magne Simonsen

Oppholdet i Adecco-ligaen ble av det korte slaget. Så begynte klatringen mot norgestoppen.

- Det er vel sånn at man som fotballtrener blir ansatt for å forsøke å utvikle de spillerne man har. Da jeg kom til Molde var det fordi klubben hadde rykket ned til Adeccoligaen. Vi tittet først på å få Molde tilbake i Tippeligaen. Medalje i Tippeligaen, tenkte vi ikke på, sier Jonevret til Nettavisen.

For gode for Adecco?
Molde har stolte fotballtradisjoner: To cupmesterskap, ni seriemedaljer og vissheten om at de som klubb som har huset Åge Hareide, Harry Hestad, Kjetil Rekdal og Ole Gunnar Solskjær.

Derfor var også Molde en klubb man anså «aldri kunne rykke ned». Men det skjedde. Da samme stoltheten utløste også en slags vårrengjøring i spillergruppa med Jonevret som eksekutør.

- Det var mange som mente de var «for gode til å spille i Adeccoligaen». Vi kvittet oss med mange, og noen av dem forsvant utenlands. Av dem som ble igjen var Magne Hoset, Daniel Berg Hestad og Petter Christian Singsaas viktige. Dem, noen unge afrikanere og noen lokale talenter ble den nye gjengen.

Det nye Molde tok Adeccoligaen med storm.

- Litt bortskjemte
Etter opprykket i 2007, ble det 9.-plass og semifinale i cupen året etter. I fjor formelig sprudlet Jonevrets menn:

Makhtar Thioune var årets spiller, mens Mame Biram Diouf lå tett på toppscorertittelen. Molde tok seriesølv og tapte cupfinalen mot erkerivalene fra den sørlige delen av fylket.

Men både på Sportspuben 1911 og i Storgata gikk praten igjen om trofeer og gull.

- Folk i byen har høye forventninger til laget sitt, sier leder i Tornekrattet, Eva Britt Mauseth, til Nettavisen.

- Vi har lang tradisjon og masse kultur når det gjelder fotball. Vi er nok litt bortskjemte, men dersom det blir gull i år – vil det skape en fantastisk følelse i hele byen, medgir hun.

Glem, Diouf
I håp om å oppfylle supporternes drøm har Molde gjort en grundig jobb med å finne de rette forsterkningene foran årets sesong. Mens Mame Biram Diouf og José Motta har forlatt klubben, har Emil Johansson (venstreback/flanke), Magne Simonsen (høyreback), Baye Djiby Fall (spiss), Björn Runström (høyrekant/spiss) og Ben Amos (keeper) sluttet seg til.

Signeringen av Djiby Fall har allerede bidratt til å bringe forventningene til bristepunktet. All den tid Mame Biram Diouf scoret 15 mål før han pakket sakene og forsvant til Manchester United, ser det ut til at erstatteren kan bli minst like spennende.

24-åringen er hentet på utlån fra Lokomotiv Moskva, og kan kjøpes fri for et sted mellom to og tre millioner euro til sommeren. Selv om oppholdet i Russland ikke var mye å skryte av, har den kraftfulle senegaleseren banket inn 26 mål på 39 kamper i danske Randers og 18 mål på 31 kamper for Odense-klubben OB i 2008-sesongen.

For herjingene i Odense-angrepet ble han hedret med titlene «Årets Profil» og «Årets Spiller» i SAS Ligaen. I fjor fant Molde «Årets Spiller» i Tippeligaen i Sarpsborg - av alle steder. Spørsmålet er om Molde nok en gang har skutt den afrikanske gullfuglen.

- Nå som de fleste vet hvem Makhtar Thioune er, hva er årets overraskelse?

- I år får vel målet være å vise at Molde ikke bare er Makhtar Thioune, da. I og med at Mame (Biram Diouf) er borte, får vi vise at vi er flere enn dem. Vi er et sterkt kollektiv. Vi er et bra lag, sier Jonevret.

Ikke helt som Diouf
Den nye diamanten blir meget vel Baye Djiby Fall.

- Hva vil du si om ham som spiller? Han gir definitivt noe annerledes enn Mame Biram Diouf bidrag på banen.

- Det gjør han. Han er ikke en bakromsspiller, slik Mame var. Og kanskje jobber han ikke like hardt hjemover. Men Djiby er stor og veldig sterk. En boksspiller. Han kommer verken til å tape mange nærkamper eller luftdueller. Han er en bra ballmottaker og en hvass avslutter. Djiby Fall skal score mål, han.

- Viser denne signeringen hvor alvorlige Moldes hensikter er denne sesongen?

- Det kan man godt si. Det er offensivt. Jeg synes vi har gjort noen veldig gode kjøp. To unge landslagsspillere i backrekken, en dyktig svenske i Björn Runström og så har vi fått låne en keeper fra Manchester United, sier Molde-treneren.

Overrasket Torbjørnsen
Flere har undret seg over at Baye Djiby Fall tok turen til Rosenes by. Med tanke på at både nederlandske og tyske klubber lå langflate etter spilleren for et drøyt år siden, er det lett å være enig i det.

Talentspeider Stig Torbjørnsen har relativt god kontroll på både det afrikanske og det skandinaviske markedet. Fall-overgangen fikk ham til å sperre opp øynene:

- Jeg er overrasket over at Molde klarte å hente Djiby Fall, sier Torbjørnsen til Nettavisen.

- For det første vet jeg at han er en dyr mann å hente. Han ble tross alt solgt til Lokomotiv Moskva for nesten 40 millioner kroner. Det andre er at en spiller som var såpass god i Danmark, og så var ettertraktet for så mange klubber, ender opp i norsk fotball, begrunner han.

Nannskog advarer
Fall presenterte seg selv for Stabæk-spillerne under en treningskamp forrige helg. Bæringene vant oppgjøret 2-1, men Daniel Nannskog kunne ikke unngå å bite seg merke i Moldes nyervervelse.

- Det er bare hurtigheten til Diouf han ikke har, slår Nannskog fast overfor Nettavisen.

- Han er mer «power», er enormt sterk og har svært god avslutningsteknikk. Han kommer til å score uhyre mange mål, spår Stabæk-spilleren.

Det vil komme godt med dersom Molde skal klare noe de aldri før har maktet gjennom sine 99 år i norsk fotball: Å vinne seriegull.

I fjor viftet Erik Hamrén med en tabell som viste at om eliteseriekampene hadde blitt avblåst etter 75 minutter, hadde Molde vunnet serien med ni poeng.

Det gjorde de ikke, i stedet cruiset RBK 13 poeng foran når «potetene tas opp i Orkdal».

I år tror Nettavisen moldenserne står distansen helt ut.

- Det er veldig gøy å høre det. Men det jeg er redd for, er at ekspertene pleier å ta feil, sier Jonevret med et smil.

Les tipset: Nettavisen tipper Tippeligaen

MOLDE 2010:

+ Norges beste midtbanespiller i Makhtar Thioune

+ Baye Djiby Fall er sannsynligvis Tippeligaens beste spiss. Utstyrt med ekstremferdigheter og gode holdninger.

+ Molde har et godt innarbeidet spillesystem og har hatt en glimrende utvikling under Jonevret. Johansson og Simonsen forsterker bredden og gir dobbel dekning i nesten alle posisjoner.

- Sliter med keeperplassen. Jan Kjell Larsen holder ikke nivået, hvor god er Amos?

- Sesongoppkjøringen har ikke vært spesielt bra.

- Dioufs mål og gode arbeidsmoral vil bli savnet. Baye Djiby Fall er foreløpig på lån og blir en dyr mann å sikre seg på permanent basis.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken