Gå til sidens hovedinnhold

Møller Dæhli pirrer verdenspressen

- Hva kan du si om ham?

PARIS (Nettavisen): Mandag kveld stilte landslagssjef Per-Mathias Høgmo til pressekonferanse på ærverdige Stade de France i Paris. Arenaen der VM-finalen ble spilt i 1998 og stedet der Zinedine Zidane samme år befestet for en hel verden hvem som var klodenes beste fotballspiller på den tiden.

Som vanlig kom det spørsmål fra norske journalister om hva Høgmo håpet å utrette i møtet med VM-klare franskmenn, om hva landslagssjefen mente om at superstjernen Franck Ribery ikke spiller i oppgjøret på Stade de France og hva vi kan vente av Jone Samuelsen, som nå er inne i landslagsvarmen.

Alle noterte selvsagt flittig.

- Mats Dæhli?
På slutten av seansen fikk de franske journalistene muligheten til å fyre av et par spørsmål til den norske sjefen og ett av dem handlet om en 19 år gammel gutt. Selv i Frankrike har visst pressen hørt om talentet Mats Møller Dæhli.

Den franske journalisten spurte Høgmo om han kunne si noen velvalgte ord om spilleren med kun tre landskamper for Norge og landslagssjefen så både litt stolt og glad ut da han igjen fikk lov til å skryte av midtbanespilleren. Han lot imidlertid ikke sjansen gå fra seg til å påpeke at Norge har flere unge håp.

- Mats er én av flere unge spillere i Norge. Han er en spiller vi har stor tro på, men han skal få lov til å skynde seg langsomt, sier Høgmo til pressen.

- Heldigvis har vi mange lederskikkelser på dette landslaget, som kan ta vare på Dæhli og de andre unge spillerne, sier landslagssjefen videre om kometen.

Fransk presse er langt fra de eneste som har vært nysgjerrige på den unge nordmannen den siste tiden. Chelsea-manager José Mourinho har uttalt seg om Cardiff-proffen og et kobbel av klubber skal angivelig jage 19-åringen i sommer. Flere av dem sitter trolig på tribunen tirsdag kveld.

Frankrikes landslagssjef, Didier Deschamps, sa også på en pressekonferanse mandag kveld at han mener Norge er i ferd med å bli et teknisk lag.

- De spiller typisk, skandinavisk fotball, med direkte spill framover og vekt på balanse. De er i ferd med å bli et teknisk lag, sier fotballegenden.

Haster ikke
Tidligere denne uken sa Mats Dæhli at han vil bli i Cardiff, til tross for at klubben rykket ned fra Premier League i den nylig avsluttede sesongen.

- Jeg har kontrakt i to år med Cardiff og forholder meg til det, sier Dæhli til TV 2 og trekker fram at han trives med tilliten han får av Ole Gunnar Solskjær.

Han jobbet også med Solskjær i Manchester United og Molde.

Skulle 19-åringen få tillit fra start, noe landslagets treninger denne uken tyder på, så vil det etter sigende bli en helt spesiell opplevelse mot Frankrike.

Franskmennene skal nemlig være svært lystne på å se sitt landslag nå i ukene før VM tar til i Brasil og det skal være tilnærmet utsolgt på Stade de France.

Arenaen tar over 80.000 tilskuere. Dette pirrer også Per-Mathias Høgmo.

- Mange av spillerne våre er faktisk vant til slike rammer fra klubbfotballen. Jeg var her og så Anders Konradsen i den franske cupfinalen nylig og da var det fullsatt. Det er en del av hverdagen til mange på laget vårt, sier Høgmo.

- Det at det blir en god ramme rundt kampen, viser at den betyr noe. Det er oppkjøring til VM for Frankrike og spillerne vil vise seg fram. En slik kamp vil gi oss masse verdifulle svar, både individuelt og kollektivt, sier han videre.

- Nye folk
Den norske sjefen har gjort seg opp følgende tanker om Frankrike.

- Jeg registrerer at dette er et Frankrike som bygger lag fram mot EM på hjemmebane. De ønsker selvsagt også å prestere best mulig i Brasil. Det er nok en større sult i fransk landslagsfotball enn på lenge og de er motivert.

Høgmo tror ikke det hjelper Norge stort at Franck Ribery ikke spiller.

- Det kommer nok inn en annen spiller, som er sulten på å vise seg fram. De har gode spillere over hele linjen. Jeg håper vi har en kant som løper mest mulig hjemover. Det blir en bra test én mot én defensivt, sier han.

Norge stiller trolig med Martin Linnes som høyreback, i Omar Elabdellaouis skadefravær, mens Stefan Johansen kan bli plassert på høyre kant.

- Skader gir meg mulighet til å teste nye folk. Martin Linnes ligger an til å spille på høyre back og han har de kvalitetene vi trenger der. Stefan har spilt både på høyre og venstre i en diamant for Celtic. Han har spilt innoverkant på U-landslaget, også, sier landslagssjefen om den tidligere Godset-mannen.

P.S. Stjernespiss Karim Benzema spiller heller ikke tirsdag.

Frankrike - Norge følger du i Nettavisens livesenter fra 21.

Mer fra Nettavisen:


Kommentarer til denne saken