Gå til sidens hovedinnhold

- Mordere!

Samme dag som Andreas (15) begraves, bryter nye demonstrasjoner ut i Hellas.

Flere hundre demonstranter kastet steiner og flasker på opprørspolitiet utenfor det greske parlamentet i Aten tirsdag, samtidig som Andreas Alexandros Grigoropoulos (15) ble begravd, melder CNN.

Med bannere påskrevet «Mordere, regjeringen er den skyldige», gikk lærere og studenter mot parlamentsbygningen, og krevde rettferdighet etter politidrapet på 15-åringen i helgen.

Politiet ble angrepet med steiner, og enkelte har også rapporter om demonstranter som bruker sverd, angivelig stjålet fra en våpenbutikk.

Dermed fortsetter opptøyene som følge av drapet for fjerde dagen på rad.

(Artikkelen fortsetter under videobildet)

278546

Begraves tirsdag
Hellas har forberedt seg på at flere hundre tusen ungdommer og studenter skal demonstrere når 15 år gamle Andreas Alexandros Grigoropoulos begraves tirsdag ettermiddag.

Politi har tirsdag forberedt sikkerhetstiltak på den lille kirkegården i Palaio Faliro, forstaden der Grigoropoulos bodde, der flere tusen sørgende har samlet seg.

Hellas kulturdepartement erklærte tirsdag en dags landesorg, og alle skolene i hele landet holdes stengt, melder diewelt.de.

- Symbolsk
Dagen etter at demonstranter tok seg inn på den greske ambassaden i Berlin, okkuperte demonstranter konsulatbygningen i Paris.

- De har tatt seg inn i bygningen, men ikke selve konsulatets kontorer, sier Alexander Bouzis, pressetalsmann ved det greske konsulatet i Frankrike.

Ifølge en representant for demonstrantene, skal det være 20 demonstranter utenfor bygningen og 60 inne.

- Dette er en symbolsk okkupasjon.

Fransk politi kom raskt til stedet og fjernet demonstrantene.

Tiltalt for drap
De verste opptøyene på flere tiår har allerede rast i flere dager, etter at gutten ble skutt av politi natt til søndag. Andreas var sammen med andre ungdommer som kastet stein mot en politibil, da den ene politimannen skal ha gått ut av bilen og løsnet skudd mot gruppen med ungdommer. 15-åringen ble truffet i brystet, og kjørt i all hast til sykehus hvor han ble erklært død av legene.

Politifolkene skal ha forklart at de skjøt i luften, men vitner har sagt at politimannen siktet mot ungdommene. Mobilbiler som angivelig skal vise hendelsen, har nå begynt å dukke opp på internett.

Den 37 år gamle politimannen som skal ha avfyrt skuddene, og hans 31 år gamle makker, ble pågrepet søndag kveld. 37-åringen er siktet for drap, mens 31-åringen er siktet for medvirkning til drap.

Krever nyvalg
Statsminister Costas Karamanlis sto tirsdag frem og ba landet stå samlet mot de verste opptøyene og ødeleggelsene på flere tiår, men foreløpig har ikke myndighetene bestemt seg for om de vil innføre unntakstilstand i landet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Opposisjonen derimot har bedt om utskriving av nyvalg.

- Regjeringen kan ikke takle krisen og har mistet tillitten hos det greske folket, sier opposisjonsleder George Papandreaou til SkyNews.com.

Flere av hovedgatene i Aten er sperret av i et forsøk på å hindre nye opptøyer. Så langt har brannvesenet slukket branner i 49 kontorbygg, 47 butikker, 14 banker og 20 biler i hovedstaden, mens det i Hellas´ nest største by har vært ildspåsettelse i 70 butikker og sju banker. Også flere andre byer har opplevd uroligheter de siste dagene.

Bare natt til tirsdag ble 78 mennesker arrestert.

- Ikke tolerere
Urolighetene har økt presset på Karamanlis regjering, som allerede sliter under økonomiske problemer og en korrupsjonsskandale.

- Vi vil ikke tolerere ødeleggelsene. Ingen har rett til å utnytte denne tragiske hendelsen som alibi for å utøve rå vold. Den politiske verden må enstemmig fordømme og isolere de som utførere denne volden, sier Karamanlis ifølge SkyNews.com.

Statsministeren startet tirsdag krisesamtaler for å stoppe opptøyene.

Kommentarer til denne saken