Gå til sidens hovedinnhold

Mot enighet om bankunion i EU

Finansministrene i eurosonen er enige om hvordan avviklingen av kriserammede banker skal finansieres.

Dermed er et viktig hinder på veien mot en bankunion passert.

Mer enn fem år etter finanskrisen som rammet en rekke EU-land svært hardt, forsøker Unionen nå lande et av sine største prosjekter siden innføringen av euroen: Et rammeverk for å overvåke bankene og håndtere banksektorens dyptliggende problemer.

- I natt har vi gjort et viktig gjennombrudd på veien til en bankunion i Europa, sier EUs økonomikommissær Olli Rehn.

Finansministrene ble natt til onsdag enige om at det er bankene selv som skal finansiere stengningen av banker ikke kommer seg på beina igjen.

Bankene skal sette av penger i et fond, som i løpet av ti år skal vokse til rundt 5 milliarder euro. Men dersom fondet ikke blir tilstrekkelig stort, skal myndighetene kunne trekke mer penger ut av bankene gjennom ulike avgifter. Dersom heller ikke det er nok, skal offentlige midler kunne pumpes inn i fondet.

Seier for Tyskland
Dersom en regjering ikke har tilstrekkelig penger til å avvikle en bank, skal den kunne låne penger fra eurosonens redningsfond (ESM), slik Spania gjorde i 2012 for å bistå landets kriserammede banker.

Enigheten blir sett på som en seier for Tyskland. Landet har i det lengste jobbet imot en avtale der landene i eurosonen skulle dele på kostnadene for å avvikle banker i andre land.

Onsdag skal finansministrene i hele Unionen diskutere saken. Håpet er en enighet før EU-toppmøtet senere i uka.

Tysklands statsminister Angela Merkel understreket tirsdag betydningen av en enighet om en bankunion for euroen og finansmarkedene.

Innskuddsgarantien
Innskuddsgarantien er del av rammeverket i en bankunion. I forkant av finansministrenes møte tirsdag ble EU-parlamentet enige med EU-ledere om finansieringen av garantien.

Den nye garantien betyr at bankkunder er sikret å få igjen 100.000 euro av innskuddene sine om en bank går over ende. Enigheten tirsdag går ut på at det er bankene selv som skal finansiere dette gjennom fondet de skal sette av penger til.

Avtalen sier også at bankkundene skal få pengene sine innen sju dager, ikke 20 dager slik tidligere foreslått.

Norge har i årevis kjempet for å beholde vårt nivå på innskuddsgarantien, som er to millioner kroner. Den kampen ser nå ut til å være tapt, og regjeringen jobber nå for så lange overgangsordninger som mulig. (©NTB)

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken