Gå til sidens hovedinnhold

Mot løsning på ulvegåten

For 40 år siden var ulven nærmest utryddet i Norge og Sverige - hvorfor har vi fortsatt problemer med gråbein? Svaret på gåten er bevisst miljøkriminalitet fra organisasjoner som satte ut ulv, hevder en rekke øyenvitner i ny dokumentar.

Dokument 2 har sesongpremiere på TV 2 i kveld og starter med å rope Ulv! Ulv! Det enkelte hevder er en naturlig stamme, er i virkeligheten et resultat av bevisst miljøkriminalitet, hevder en rekke vitner som for første gang står fram på TV med hva de har sett.

Prosjekt Varg

På slutten av 1960-tallet hadde moderne jaktmetoder ført til at ulvene i Skandinavia nesten var utryddet. Men ulvevennene i Skandinavia samlet seg i Sveriges største miljøorganisasjon, Naturskyddsföreningen, og la tidlig på 1970-tallet en plan for å redde ulven.

En arbeidsgruppe med representanter fra miljøorganisasjoner, dyreparker, forskere og den svenske staten startet prosjekt Varg. Den konkluderte i 1976 med at utsetting av ulv var den eneste måten å redde ulvestammen på.

Avlet ulver til grenseområdene

Prosjekt Varg finansierte avl av ulver i dyreparkene og pekte ut områder der ulver kunne slippes ut: Värmland, Dalarna og grenseområdene mot Norge.

Og prosjektet var vellykket: Allerede i 1976 kom de første avisoppslag om at en ulveflokk hadde etablert seg i Trysil. Men hvor kom de fra?

Fra Øst-Europa

Genanalyser viser at den nye ulvestammen i Skandinavia har østeuropeisk utspring. Og ordren om å avle frem ulver for utsetting i svensk natur kom fra Sovjet.

- I 1974 var Feliks Nômmsalu visemiljøvernminister i Sovjetunionen. Han ville at en dyrepark skulle ale opp ulvevalper fordi hans svenske kolleger - muligens jaktkamerater, eller fra departementet - ville styrke den svenske ulvestammen, sier dyreparksjef Matti Kaal i Tallin Zoo i Estland til Dokument 2.

* I kveld klokken 22.35 på TV 2 står 12 vitner fram med sine historier, til tross for at de frykter latterliggjøring fra myndigheter og dyrevernorganisasjoner. Her kan du lese mer på Dokument 2s hjemmeside.

Reklame

Disse gressklipperne er best i test