HOTELL BRISTOL (Nettavisen): Danmark-proffen Espen Ruud får stort sett gå i fred fra journalistenes kjas og mas når landslaget inviterer til pressetreff, men mandag var han omsvermet som aldri før. Alle ville ha et ord med høyrebacken.

Det var en hendelse tidligere på dagen mandag, som utløste skrivekløen til de utsendte med penn og papir. Ruud og landslagskollega John Arne Riise hadde barket sammen i en duell, der sistnevnte slo hodet i skulderen til forsvarskollegaen, og gikk bevisstløs i bakken. Resultatet var at Roma-spilleren ble sendt til sykehus, og må stå over landskampen mot Portugal.

- Det var ikke noe gøy å se at det ikke gikk bra med ham. Det setter en støkk i deg, og er rett og slett ekkelt. Jeg skjønte ikke hvor alvorlig det var med en gang, sier Ruud til Nettavisen.

- Men det var en fair duell. Jeg føler meg ikke som noen syndebukk. Det ble slått en langpasning opp mot meg, og han traff meg på en uheldig måte i skulderen, sier backen.

LES OGSÅ: - John Arne er veldig groggy

Kan bli erstatter
Dermed har landslagssjef Egil Drillo Olsen et stort problem. Troppen slik den er i dag har ikke noe reelt alternativ til Riise på venstre back, og det kommer heller ikke til å hentes en erstatter.

Dette kan derfor åpne for at Ruud, mannen som altså på uheldig vis forårsaket skaden på Riise, kommer inn som venstreback. Mye tyder nemlig på at det blir han eller Jon Inge Høiland.

Den tidligere Odd Grenland-spilleren må imidlertid innrømme at det er en posisjon han ikke er altfor komfortabel med.

- Vi får se hvem Drillo velger. Jeg har ikke spilt på venstre spesielt ofte tidligere. Men jeg spilte der en times tid i en kamp mot FCK, på grunn av en skade på en annen spiller, sier Ruud.

- Og hva tror du om selve kampen?

- Jeg forventer at Portugal går ut for å styre og trille ball. Så da blir det opp til oss å lukke igjen bak der. Men jeg ble veldig overrasket over resultatet deres mot Kypros, selv om det var et ran. Det viser at det går an å score mot dem, så vi ser muligheten nå, sier mannen som altså kan få sjansen fra start.

Tippetips: Vi stoler ikke på Norge

Espen Ruud...?
Grunnen til at Nettavisen hadde blinket seg ut nettopp Espen Ruud på mandagens pressekonferanse i Oslo, var imidlertid ikke situasjonen med Riise på trening. Sportens utsendte hadde nemlig et helt annen spørsmål til den norske Danmarks-proffen.

- Hvem er Espen Ruud?

Og nei, vi sitter ikke og sover i timen. Selvfølgelig er mannen som til daglig tjener sine kronasjer i Odense en fyr som bærer et navn som gjenkjennes også i vår redaksjon. Men siden han forlot norsk fotball til fordel for Danmark, har det blitt skrevet skremmende lite om spilleren som i sine yngre dager ble spådd en lysende karriere. Noe man vel må si at han har oppnådd.

- Jeg trives kjempegodt i Danmark. Jeg har spilt jevnt og trutt der borte i to år, og får spille i favorittposisjonen min, høyreback. Vi ligger på fjerdeplass i serien, åtte poeng bak FCK, så vi er ikke helt der oppe sportslig, men vi har i hvert fall medalje innen rekkevidde, sier Porsgrunns-gutten om livet i nabolandet.

- Hvorfor hører vi så lite om deg her i Norge?

- Nei, det skrives vel ikke så mye om dansk ligafotball i Norge, sånn sett bort fra FC København, kanskje. Men det passer meg egentlig bra å være litt anonym her hjemme. Det er nok av journalister i Danmark, som også skal ha sitt, sier Ruud.

- Det er i hvert fall ikke noe problem for meg at dere journalister ikke følger dansk ligafotball så nøye. Det som skjer der borte kan jo uansett sammenlignes litt med Norge. Fotballen der skaper ikke så mye blest utenfor landets grenser, forteller backen.

LES OGSÅ: - Blottet for selvtillit

- Følger med på Odd
Espen Ruud startet karrieren i IL Hei i Porsgrunn, før veien gikk videre til Odd Grenland i 2003, etter et kort låneopphold i Pors Grenland. Spilleren var del av et Odd-mannskap med en rekke profilerte spillere her hjemme i Norge. Edwin van Ankeren, Christian Flindt-Bjerg, Alexander Aas, Ronny Deila, Erik Holtan, Espen Hoff og Oliver Occean for å nevne noen profiler.

Laget endte på en fin fjerdeplass i Ruuds første sesong med klubben. Dette er Odd Grenlands beste plassering i toppdivisjonen siden 1950-tallet. Bragden ble også kopiert i fjor.

Før 2008-sesongen ble 26-åringen sterkt linket med en overgang til Viking, men det ble aldri noe av. Sommeren 2008 kom Odense på banen og fra 7. juli 2008 ble han proff.

- Følger du fortsatt med på Odd Grenland?

- Ja, jeg følger faktisk ganske mye med på hva som skjer der for tiden. Jeg følger mer med nå enn hva jeg gjorde da jeg spilte der. Jeg prøver å se så mange kamper som mulig.

- De har vært stabilt gode gjennom sesongen, synes jeg. Litt på samme nivå som i fjor. Men de får vel ikke helt ut det potensialet som er i laget, sier høyrebacken om gamleklubben.

Han innrømmer også, etter litt betenkningstid, at han en gang i fremtiden kunne tenke seg en retur til Skien.

- Ja, en gang, langt i fremtiden, så kunne jeg nok tenke meg å flytte tilbake til Skien igjen, og kanskje avslutte karrieren i Odd. Men enn så lenge trives jeg meget godt i Odense, sier han.

LES OGSÅ: Stjerne i Danmark, glemt i Norge

- Danskene er kjepphøye
Og det er ikke bare på banen at Porsgrunns-gutten har funnet seg til rette i Danmark.

Også utenfor smiler livet til den sympatiske 26-åringen.

- Når jeg ikke trener og spiller fotball går tiden mest med til å tilbringe tid med kjæresten og venner, forteller han.

- Har du noen hobbyer utenom fotball?

- Jeg har fått en ny hobby, og det er golf. Men sånn utenom det har jeg vel ingen sånne ekstreme hobbyer.

Men til tross for at han nyter livet i nabolandet, håper han å kunne finne fram tusjen og sette en aldri så liten strek i regningen til sine nye landsmenn når Norge møter Danmark i EM-kvaliken.

- Nå er det ikke så mange på landslaget deres som spiller i Superligaen, men det hadde vært kjempegøy om vi kunne slått dem, spesielt i Parken, forteller Odense-spilleren.

- De kan være ganske så kjepphøye, spesielt når det kommer til vurderingen av norsk fotball. Så jeg får nok høre det på trening om vi taper, sier han om møtet med danskene.

- Hvilken liga er best, Norge eller Danmark?

- Danmark er nok et lite hakk hvassere enn Norge. De ligger nok litt foran, ja. Spesielt ute i Europa. FCK gikk jo til Mesterligaen på bekostning av Rosenborg, men også sånn generelt er det nok flere lag som kan hevde seg. Av de norske lagene er det jo bare RBK som har prestert noe særlig i Europa så langt i høst, sier han.

Så gjenstår det å se, da, om Espen Ruud få sjansen til å vise hva han kan fra uvant posisjon mot portugiserne.

Svaret får vi tirsdag. Klokken 20.30 smeller det på Ullevaal stadion.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!