Gå til sidens hovedinnhold

Mot valgthriller i Nord-Irland

Fredsavtalen for Nord-Irland kan havne i koma på ubestemt tid, dersom onsdagens valg går som bookmakerne spår.

Deres favoritter er de to partiene på ytterfløyene: Republikanske Sinn Fein, med klare bånd til IRA, og Ian Paisleys ekstremt probritiske Democratic Unionist Party (DUP), ifølge NTB.

Skulle bookmakerne få rett, kastes Nord-Irland ut i det som mange betegner som et mareritt.

- Da er det kroken på døra. Det er ikke håp om å komme til enighet om noen selvstyreregjering i overskuelig framtid, sier Rick Wilford, professor i statsvitenskap ved Queen´s University til NTB.

Selvstyreforsamlingen for Nord-Irland ble opprettet i og med Langfredagsavtalen fra 1998. De moderate politiske lederne John Hume og David Trimble fikk Nobels fredspris for avtalen. Men selvstyret har snublet, og Nord-Irland er igjen direkte styrt fra London.

Misnøye
- DUP vinner mange tilhengere på grunn av økende misnøye med Langfredagsavtalen, spesielt er mange svært frustrerte på grunn av det de anser som IRAs manglende vilje til avvæpning, sier Wilford.

Av de fire største partiene i Nord-Irland er det bare DUP som er imot Langfredagsavtalen, som fredsprosessen i Nord-Irland bygger på. DUP ledes av presten Ian Paisley og støttes av protestanter som vil at Nord-Irland fortsatt skal være en britisk provins.

Avviser samarbeid
Ian Paisley avviser tvert ethvert samarbeid med Sinn Fein, IRAs politiske fløy. DUP vil forhandle om en ny avtale, som kan erstatte Langfredagsavtalen.

- Selvstyret har vært suspendert fire ganger siden avtalen ble inngått. Hva gjør du med en maskin som svikter fire ganger? Du skaffer deg en ny, sier Paisley til The Times.

Men Storbritannias statsminister Tony Blair gjorde det mandag klart at det ikke er aktuelt å forhandle om en ny fredsavtale. Han oppfordret nordirene til «å stemme på framtida – ikke fortida», noe som tolkes som en klar advarsel mot å stemme på DUP.

Store ord
77 år gamle Ian Paisley dannet DUP i 1971 og har ledet det siden. Han snakker i store ord og har sterke meninger om det meste. Han mener Paven er antikrist, og er imot ethvert skritt som vil svekke Nord-Irlands bånd til Storbritannia.

I denne valgkampen har han dratt rundt i Nord-Irland med DUPs kampanjebuss. Han har talt på gater og torg. I forrige uke kjørte bussen opp foran Ulster Unionist Partys (UUP) kontorer i Belfast og Paisley fikk ellers så sindige og vennlige David Trimble til å bli så provosert at han sto og skrek som ei torgkjerring. Episoden var ett av de få med temperatur i det som betegnes som en laber valgkamp.

Trimble, som var førsteminister i selvstyreregjeringen som ble suspendert i oktober i fjor, har flere ganger utfordret Paisley til en TV-debatt, uten hell. Det sies at partistrategene i UUP gjør alt for å holde Paisley unna TV-skjermen. Hans slagordpregede politikk egner seg dårlig i et TV-studio.

Været
Nå kan det se ut som om Paisley får været på sin side. Det er spådd regn og gråvær i Nord-Irland onsdag og det kan føre til lav valgoppslutning. Ekspertene synes å være enige om at dette er gode nyheter for DUP og Sinn Fein.

Det endelige valgresultatet er først ventet torsdag kveld eller fredag formiddag. Etter det har partiene seks uker på seg til å komme til enighet om en ny selvstyreregjering.

- Blir ikke partene enige er vi tilbake igjen til direkte styre fra London. Et annet alternativ er at det blir utlyst nytt valg, sier Rick Wilford.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem