Gå til sidens hovedinnhold

Møtte bestefaren på bakrommet

Etter kveldens Tabloid ba en følelsesladd Bjarne Håkon Hanssen (Ap) Cicilies bestefar med tilbake på kontoret.

Jan Lian mistet sitt barnebarn Cicilie (7) i Overhalla-tragedien og stilte Bjarne Håkon Hanssen ansvarlig. Onsdag kveld stilte den sørgende bestefaren på Tabloid.

Se innslag på TV 2 Sumo.

- Vanskelig og uvirkelig
- Det har vært vanskelig og uvirkelig, sa Lian i et forsøk på å beskrive den siste tiden til programleder Jan Øyvind Helgesen.

Lian roste mediene for hvordan saken har blitt løftet frem, og han rettet også en takk til de mange som har levert sin støtte og sympati til de etterlatte.

I den tilmålte tiden Lian fikk, rakk han å kritisere Norge for å føre en innvandrings- og integreringspolitikk han mener er feilslått.

- Det er en systemsvikt når slike personer som denne drapsmannen slippes ut på lykke og fromme. Bjarne Håkon Hanssen går i front og lar Norge bli en fristat for kriminelle og vanskeligstilte, sa Lian under programmet.

På bakrommet med Hanssen
Jan Lian var sterkt berørt både under og etter sending. Han sier til Nettavisen at han skulle ønske han hadde fått mer tid, for han hadde mer på hjertet.

- Jeg er mektig skuffet over at regjeringen, og særlig Bjarne Håkon Hanssen, ikke benytter den muligheten og den posisjonen de har til å rette opp dette skakkjørte systemet vi har for behandling av asylsøkere, sier Lian til Nettavisen.

Umiddelbart etter sendeslutt oppsøkte Hanssen Lian for å invitere ham til et lukket møte på statsrådens kontor.

- Vi kan dra til mitt kontor med en gang, sa statsråden på Tabloids bakrom i det følelsesladde første møtet med Lian.

Nektet å ta debatten på tv
Hanssen var i utgangspunktet invitert til å delta i direkte debatt med bestefar Lian, men statsråden satte som krav at han skulle sitte alene i studio.

- Det ble en mye ryddigere diskusjon på denne måten. Nå tar vi dette i tur og orden, sier Hanssen til Nettavisen etter sending.

Tabloids redaksjon valgte heller å la Lian tale for seg uten motdebattanter, for så og åpne for en debatt mellom Bjarne Håkon Hanssen og medlemmer av opposisjonene etterpå.

Se debatten.

Hanssen sa blant annet:

- Vi har ansvar for å føre en streng asylpolitikk, men samtidig må asylsøkere få prøvd sin sak på samme måte som alle andre. Bare fordi én asylsøker begår et drap, kan vi ikke trekke den slutningen at alle asylsøkere kriminelle.

- Hvordan har du opplevd å få så sterke anklager rettet mot din person?

- Jeg har ikke noen problemer med å tåle det fordi jegikke opplever at det rammer meg personlig, sier arbeids- og inkluderingsministeren til Nettavisen.

Kari Lise Holmberg (H) var blant gjestene i debatten som fulgte intervjuet med Lian. Etter sending var hun den første som uttrykte sin kondolanse til Lian. Det var en tydelig berørt Holmberg som ga sin støtte.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai