Gå til sidens hovedinnhold

Møtte irakere drevet på flukt av IS

- De jeg møtte, var veldig traumatisert.

ARBIL/OSLO (NTB): Irakere drevet på flukt av IS, fikk tirsdag besøk av utenriksminister Børge Brende (H) i Nord-Irak. Han lovet 50 millioner kroner i ekstra støtte for å bedre flyktningenes ekstremt vanskelige situasjon.

- De jeg møtte, var veldig traumatisert. Det merket vi ikke minst på barna, sa Brende til NTB etter besøket i flyktningleiren Baharka utenfor byen Arbil.

I leiren bor det nesten 3.000 irakere som har vært nødt til å forlate hjemmene sine. Mange av dem flyktet først fra storbyen Mosul til en annen leir i sommer, før nye kamphandlinger igjen tvang dem på flukt.

- Det er enorme behov her, og mange som trenger nødhjelp, fastslår utenriksministeren.

Han forteller at Norge nå vil gi 50 millioner kroner i humanitær hjelp til Irak, i tillegg til 125 millioner som er bevilget i løpet av de siste månedene.

Ny regjering

I Nord-Irak møtte Brende både den irakisk-kurdiske presidenten MassoudBarzani og de viktigste medlemmene av selvstyreregjeringen i den kurdiske delen av Nord-Irak.

Ifølge Brende er de kurdiske politikerne svært opptatt av en politiske prosessen i Iraks hovedstad Bagdad. Her er det håp om at den påtroppende statsministeren Haider al-Abadi vil klare å danne en regjering som blir akseptert av alle de ulike folkegruppene i landet.

- De støtter forsøket på å danne en inkluderende regjering, men mener samtidig at de har brent seg på fingrene tidligere, sier Brende, som besøkte Bagdad dagen før han kom til Nord-Irak.

Lederne for den kurdiske regionen har lenge følt seg nedprioritert av regjeringen i Bagdad. Ett problem er at de har mottatt en mindre del av Iraks oljeinntekter enn de tidligere er blitt lovet.

Har ikke bedt om våpen

De kurdiske myndighetene i Nord-Irak har gjentatte ganger bedt om militær støtte i kampen mot opprørsgruppen IS. Men noen forespørsel om våpen eller hjelp til våpentransport er ikke blitt rettet til Norge, ifølge Brende.

Norge forsøker å få på plass et Hercules-fly som skal bidra til å frakte nødhjelp inn i Irak. Flyet er fortsatt ikke kommet til Irak, men Brende tror dette spørsmålet vil bli avklart i nær framtid.

- Situasjonen er så eksepsjonell at vi skal bruke militære kapasiteter til å frakte inn humanitær hjelp. Det har ikke skjedd mange ganger, sier Brende

- Flyktet i redsel

I flyktningleiren Baharka jobber den norske organisasjonen Flyktninghjelpen med å bedre vanntilførsel og sanitære forhold.

- Mange av dem som bor der, har flyktet i ren redsel. Å spre frykt er et militært virkemiddel som IS bruker, sier Brende.

Han peker på at opprørerne har lagt ut videoopptak av halshogde mennesker på sosiale medier. Voldshandlingene bidrar til å spre skrekk i befolkningen hvor opprørerne rykker fram.

I løpet av de to siste månedene er så mange som 850.000 mennesker drevet på flukt av IS, ifølge lokale myndigheter. Til sammen befinner det seg over 1,2 millioner flyktninger i den kurdiske delen av Nord-Irak. (©NTB)

Reklame

- Den beste barbecuesausen vi har smakt

Kommentarer til denne saken