Gå til sidens hovedinnhold

Mp3 skader hørselen din

To tredeler av alle unge som bruker mp3-spillere, risikerer alvorlige hørselsskader.

Musikkmobiler og mp3-spillere er blitt svært populære, og særlig blant ungdom er det svært vanlig å gå rundt med musikk på ørene til enhver tid. Nå advarer den britiske organisasjonen Royal National Institute for Deaf People (RNID) ungdom mot hørselsskader, det skriver BBC.

Spiller for høyt
Undersøkelsen viser at mer enn to tredeler av alle unge som bruker mp3-spillere jevnlig, spiller så høyt at de risikerer alvorlige hørselsskader allerede i ung alder.

Instituttet undersøkte hvor høyt unge spiller, og resultatet er alarmerende. Hele 72 av de 110 mp3-spillerne spilte musikk på volum over 85 desibel. Ifølge Verdens helseorganisasjon kan du få nedsatt hørsel av mer enn en times sammenhengende lytting til så høy musikk.

Nærmere halvparten av alle som bruker mp3-spillere, lytter til musikk mer enn en time om dagen, og rundt en fjerdedel av brukerne oppgir at de spiller mer enn 21 timer musikk hver uke.

Sjekk lydnivået
Det er flere ting du kan gjøre for å unngå å utsette hørselen din for skadelig høy musikk. I støyende omgivelser som på buss, trikk eller t-bane, skrur mange lyden opp til et svært høyt nivå uten engang å være klar over konsekvensene.

Et enkelt tips for å sjekke om lydnivået du hører på er skadelig, er å høre på musikk på samme lydnivå innendørs i stille omgivelser som du gjør for eksempel på bussen eller toget.

En annen mulighet er å skaffe et hodesett med støyreduksjon. Disse blokker ut lyden fra omgivelsene, slik at du ikke trenger like høyt volum som med hodesett uten støyreduksjon.

Ingen advarsler
Det er ikke første gangen RNID går ut og advarer mot for høyt lydnivå blant ungdom. For et år siden sendte instituttet brev til 55 produsenter av musikkmobiler og mp3-spillere og ba dem merke pakkene, slik at brukerne i det minste var klar over mulige konsekvenser.

- Produsenter av mp3-spillere er ansvarlige for å gi kundene sine oppmerksomme på farene ved å merke pakkene med tydelige advarsler, sier Brian Lamb i RNID til BBC.

- Det er lett å skru opp lydnivået til et skadelig høyt nivå, særlig når man er i bråkete omgivelser, men hvis andre kan høre musikken din når de står en meter unna, risikerer du å skade hørselen din, sier han.

Reklame

Bestselger: Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris