Det er den anglikanske biskopen i Sør-Afrika som sammenligner den aldrende presidenten i Zimbabwe med Adolf Hitler.

Zimbabwes lidelser
Biskop Joe Seoka mener Robert Mugabes (85) styre har ført til dødstall og grusomheter som kan sidestilles med det Hitler gjorde under 2. verdenskrig.

- Mugabe må ses som det 21. århundrets Hitler på grunn av alle de døde og lidelsene folket i Zimbabwe har måttet gjennomleve under hans styre, sier Seoka til avisen The Times, melder AFP.

Biskopen mener Mugabe må stilles for den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Haag, og svare for sine forbrytelser.

- Han må fjernes og alle muligheter for å få ham fjernet må vurderes, for å sette en stopper for lidelsene og redde liv i dette landet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kaos
Da Zimbabwe på 1980-tallet ble selvstendig, ble det sett som Afrikas kornlager. Men etter tiår med økonomisk vanstyre og politisk kaos, ligger landet med brukket rygg.

Arbeidsledigheten er på 80 prosent, inflasjonen er nærmest umulig å beregne ettersom penger blir verdiløse over natten, og halvparten av befolkningen på rundt 13 millioner har behov for nødhjelp i form av mat innen januar.

- Sarkastisk ment
I tillegg har et kolerautbrudd allerede kostet 783 mennesker livet, et antall Verdens helseorganisasjon mener kan nå 60.000 dersom ikke tiltak settes i gang straks.

Mugabe overrasket derimot en hel verden, da han torsdag gikk ut og sa at det ikke finnes kolera i landet, og hevder det hele er en unnskyldning fra Storbritannia og andre vestlige land for å kunne invadere landet og avsette ham.

Les: - Sjekk hodet ditt, Mr. Brown

Les også: Snart 600 koleradøde

Fredag derimot går talsmannen hans ut og sier det hele var sarkastisk ment, og at vestlige medier har vridd på det presidenten sa.

– Det kan ikke være tvil om at disse to vestlige nettverkene (BBC og France 24, red. anm.) har valgt å forvrenge en klar uttalelse fra Zimbabwes president. Hensikten er å fremme krigføringen mot Zimbabwe og arbeidet for et regimeskifte i landet, sa George Charamba fredag.

- Gå av
Men flere regjeringer og organisasjoner har bedt Mugabe om å gå av, mens den Afrikanske Union (AU) har sagt at den eneste løsningen på problemene i Zimbabwe er et samarbeid mellom Mugabe og opposisjonen.

Les: Gro ber Mugabe gå av

Koleraepidemien er meldt å ha spredd seg til flere naboland, og torsdag erklærte Sør-Afrika grenseområdet til Zimbabwe for katastrofeområde. Flere tusen mennesker flykter daglig ut av Zimbabwe, i håp om å få den medisinske behandlingen som mangler i hjemlandet.

Dermed føres smitten over landegrensene.