Gå til sidens hovedinnhold

Muhammed-bråk truer matforsyning

Muhammed-konflikten truer matforsyningen til 250.000 tsjetsjenere etter at Ramzan Kadyrov erklærte danske hjelpeorganisasjoner uønsket i delrepublikken.

- Dansk Flyktninghjelp har inntil videre stanset sin nødhjelpsoperasjon i Tsjetsjenia. Vi forsøker nå å analysere situasjonen og komme i kontakt med tsjetsjenske myndigheter for å få en avslutning på dette, sier sjef for den internasjonale avdelingen i Dansk Flyktninghjelp, Arne Vågen, til TV 2 Nettavisen.

Han reiser tirsdag til Moskva for å forsøke å klare opp i situasjonen.

Dansk Flyktninghjelp er den største ikke-statlige bistandsorganisasjonen i Tsjetsjenia, og distribuerer mat til 250.000 mennesker, driver gjenoppbygging og yter annen sosial bistand.

Spionasje-anklager
Mandag 6. februar annonserte visestatsministeren i Tsjetsjenia, Ramzan Kadyrov, at danske organisasjoner ikke lenger ville tillates innreise i delrepublikken på grunn av Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten. Uka etter hevdet russiskstøttede lederskikkelsen, som også er sjef for sikkerhetsstyrkene i Tsjetsjenia, at danske bistandsgrupper var innblandet i spionasje, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

- Disse organisasjonene har aldri samarbeidet med myndighetene. De har samlet informasjon og opptrådt som etterretningsoffiserer. Tsjetsjenia har ikke tjent på at de er her, sa Kadyrov i et intervju med magasinet Kommersant-Vlast.

- Vi har ikke fått noe offisielt, så jeg kan ikke si hva som er beveggrunnen for dette, sier Dansk Flytninghjelps Arne Vågen til TV 2 Nettavisen.

- Maten fra Flyktninghjelpen blir distribuert på månedsbasis, men på lang sikt kan dette skape store problemer for folk som ikke får forsyningene de trenger.

- Banditt
Den norske Helsingforskomitéen er sterkt kritisk til den russiskstøttede tsjetsjenske lederskikkelsen.

- Vi oppfatter Kadyrov som noe nær en banditt, sier generalsekretær i Den norske Helsingforskomité, Bjørn Engesland, til TV 2 Nettavisen.

- Dette er en mann som har klart å sikre sin posisjon ved bruk av en egen sikkerhetsstyrke man antar står bak overgrep, forsvinninger, tortur og drap. Han er ikke akkurat en av de greie gutta.

Helsingforskomiteene overvåker menneskerettighetssituasjonen i egne land og i andre land der menneskerettighetssituasjonen er vanskelig.

Reklame

Nå kan du teste HBO Nordic, Viaplay og Paramount+ gratis

Kommentarer til denne saken