Gå til sidens hovedinnhold

- Mumbai-angrepets bakmann tatt

Pakistans militære har angrepet det som skal være treningsleir for terrorister.

Pakistanske soldater har angrepet det som skal være en treningsleir for den forbudte terroristorganisasjonen Lashkar-e-Taiba i Kashmir, melder BBC.

Ifølge vitner skal det være hørt flere eksplosjoner og et helikopter og flere titall soldater deltok i aksjonen.

Bakmann
BBCs reporter på stedet forteller at leiren ble avsperret etterpå.

Flere personer skal være arrestert, og ifølge kilder Reuters har snakket med, skal den ene av de arresterte være en av hjernene bak terrorangrepet i Mumbai. Mannen er Zaki-ur-Rehman Lakhvi, en av lederne for Lashkar-e-Taiba og som ifølge den eneste gjenlevende terroristen etter angrepet mot Mumbai 26. november, trente og ga de ti terroristene oppdraget i Mumbai.

- Ja, Lashkvi er blant de arresterte, sier en talsmann for Jamaat-ud-Dawa, veldedigehtsorganisasjonene som driver leiren.

Ifølge pakistansk etterretning, skal til sammen seks menn være arrestert.

Hensikten med aksjonen var å skaffe opplysninger om gruppens virksomhet i Kashmir, sier en tjenestemann til AFP.

Den overlevende terroristen, Azam Ameer Qasab, har i avhør fortalt at han og de ni andre terroristene som sto bak flere koordinerte angrep som kostet over 170 mennesker livet, ble trent av Lashakr-e-Taiba.

Les også: - Far solgte meg til terroristene

- Fra Pakistan
Angrepet startet søndag ettermiddag, utenfor Muzaffarabad. Leiren tilhører organisasjonen Jamaat-ud-Dawa, grunnlagt av samme mann som Lashkar-e-Taiba og som regnes for å være et økonomisk skalkeskjul for terrorvirksomhet.

Pakistan har blitt kritisert for ikke å gjøre nok for å hindre terrorister å bruke landet som base for sin virksomhet. Etter angrepet i Mumbai, har både India og USAs utenriksminister Condoleezza Rice uttalt at terrorangrepet ble planlagt i Pakistan.

- Det er ikke tvil om at det dødelige angrepet i India finanshovedstad sist måned ble planlagt i Pakistan, sa Rice i et intervju med CNN søndag.

I motsetning til indiske myndigheter, tror hun derimot ikke at den pakistanske etterretningsstyrken var involvert. Hun sa likevel at pakistanske myndigheter har et ansvar for å reagere.

Angrep terminal
Mandag angrep geriljakrigere i Pakistan en terminal for biler som frakter forsyninger til vestlige styrker i Afghanistan.

Et øyenvitne fortalte om en kraftig eksplosjon, før geriljafolk stormet terminalen i Peshawar nordvest i Pakistan i det andre angrepet i sitt slag på to dager. En journalist på stedet meldte at flere titall biler ble satt i brann i aksjonen, melder NTB.

Les også: Tente på 96 lastebiler

Mulla Omar varslet i helgen nye voldsaksjoner det kommende året. I en kunngjøring på internett avviste den ettersøkte talibanlederen president Hamid Karzais oppfordring til fredssamtaler mellom geriljaen og regjeringen i Afghanistan.

Taliban-kontroll
Taliban kontrollerer nå ifølge vestlige eksperter om lag 72 prosent av landområdene i Afghanistan, hevder tankesmia ICOS. Men Nato avviser disse tallene og sier det er umulig for geriljaen å utøve effektiv makt i så store områder.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vurderer regjeringen i USA å legge om strategien i Afghanistan. Målet er å finne mer effektive metoder for kampen mot Taliban, som det siste året har utvidet sin offensiv både i omfang og intensitet.

HTML EMBED

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken